«Στα χέρια των ναζιστικών ταγμάτων…» – Αποκαλύψεις από τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα για τα όπλα που έστειλε ο Μητσοτάκης στη Ουκρανία

Ο Αντρέι Μάσλοβ μίλησε για τις ελληνορωσικές σχέσεις και τις προσπάθειες της Ρωσίας να επιλυθεί η ουκρανική κρίση με διπλωματικό τρόπο ενώ στάθηκε στον ρόλο του ΝΑΤΟ και της Δύσης.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ, αναφέρθηκε στην ουκρανική κρίση, στις προσπάθειες της Ρωσίας για επίλυσή της με διπλωματικό τρόπο ενώ στάθηκε και στις ελληνορωσικές σχέσεις, σε ομιλία του στην Αθήνα.

Ο Αντρέι Μάσλοβ, είπε αρχικά πως «για 8 ολόκληρα χρόνια η Ρωσία έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να επιλυθεί η διπλωματική κρίση. Η Δύση δεν καταδίκασε τα εγκλήματα που έφεραν το θάνατο σε 5.500 άνθρωπους».Μιλώντας για το ΝΑΤΟ, ο Μάσλοβ υπογράμμισε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία, «έχει εξοπλίσει την Ουκρανία με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ενώ ήθελε να δημιουργήσει προγεφύρωμα των ΗΠΑ στα σύνορα της Ρωσίας.

Το ΝΑΤΟ δεν τήρησε τις συμφωνίες και πραγματοποίησε πέντε κύματα επέκτασης προς ανατολάς».Σχολιάζοντας την απόφαση της Ρωσίας για την επιχείρηση, τόνισε πως «είναι εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο» και πως «δεν έχει στόχο της κατάληψη της Ουκρανίας».

«Ο ρωσικός στρατός δεν χτυπά αμάχους, οι ουκρανοί εθνικιστές τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινη ασπίδα. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την επιχείρηση μέχρι να επιτύχουν τους στόχους τους».Συνεχίζοντας, μίλησε για τα αιτήματα της ρωσικής πλευράς που είναι η «αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας της Κριμαίας, η αποστρατικοποίηση, αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας και η ουδετερότητα».«Βασικό θέμα για τη Ρωσία είναι η διασφάλιση των εγγυήσεων για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Παρουσιάσαμε δύο προσχέδια εγγυήσεων. Κίνα και Ινδία δεν στήριξαν τις παράνομες κυρώσεις στη Ρωσία» δήλωσε ο Μάσλοβ.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις

Σχολιάζοντας το διάβημα της Ελλάδας προς την Ρωσία για τους θανάτους Ελλήνων ομογενών στο Σαρτανά, ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε:

«Δώσαμε τις διευκρινίσεις μας στην ελληνική πλευρά με βάση τις επίσημες πληροφορίες από το ρωσικό υπουργείο άμυνας για την τραγωδία στο Σαρτανά. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι εκείνη την ημέρα επιχειρούσε το τάγμα Αζόφ».

Μιλώντας για τις ελληνορωσικές σχέσεις είπε πως «πρέπει να διατηρούμε τις επαφές με το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτήν την εποικοδομητική επικοινωνία. Η διπλωματία είναι η λύση. Έλληνες ανταποκριτές μεταδίδουν τι συμβαίνει στη Μαριούπολη και είδαν τα εγκλήματα του τάγματος Αζόφ, το οποίο χρησιμοποιεί αμάχους».

«Η διπλωματική επικοινωνία θα συνεχιστεί. Δεν έχω αμφιβολία ότι οι σχέσεις μας στο μέλλον θα αποκατασταθούν, χωρίς να ξέρω πότε θα γίνει. Χρειάζεται χρόνος».Σχετικά με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, τόνισε πως «είναι πολύ επικίνδυνη. Μπορούν να γίνουν όπλο στα χέρια των ναζιστικών ταγμάτων. Ρίχνουν λάδι στη φωτιά. 

Η πολιτική της ΕΕ θα έχει συνέπειες».Τέλος, υπογράμμισε πως η Ρωσία «δεν αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ (Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου) όπως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο» και πως «η στάση των αρχών δεν έχει αλλάξει».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ