Σταθερά επιτόκια από την ΕΚΤ – Προσδοκίες για μελλοντικές μειώσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη συνεχή φορά, καθώς οι επενδυτές και οι αγορές περιμένουν με ενδιαφέρον τις μελλοντικές της κινήσεις. Το επιτόκιο καταθέσεων παρέμεινε σταθερό στο 4%, ενώ τα επιτόκια πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και αποδοχής καταθέσεων διατηρήθηκαν στο 4,5%, 4,75% και 4% αντίστοιχα.

Από το Ιστορικό Χαμηλό στο Υψηλό Ρεκόρ η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ ξεκίνησε τον επιθετικό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο καταθέσεων από το ιστορικό χαμηλό του -0,5% στο υψηλό ρεκόρ του 4% σε 10 διαδοχικές συνεδριάσεις. Ο στόχος της τράπεζας είναι η μείωση του πληθωρισμού στο επίπεδο του 2%.

Δηλώσεις Κριστίν Λαγκάρντ και Προοπτικές για το Μέλλον

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι ο κύκλος των μειώσεων στα επιτόκια του ευρώ θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι του 2024. Υπογράμμισε επίσης τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, περιλαμβάνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις και την πιθανότητα αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Η Πρόκληση της Μείωσης του Πληθωρισμού

Η ΕΚΤ βρίσκεται μπροστά στη σημαντική πρόκληση της μείωσης του πληθωρισμού στο επιθυμητό επίπεδο του 2%, με την Κριστίν Λαγκάρντ να τονίζει τον κίνδυνο υπέρβασης των εκτιμήσεων λόγω αυξημένων μισθών ή ανθεκτικών περιθωρίων κέρδους.

Η στάση και οι μελλοντικές κινήσεις της ΕΚΤ θα παραμένουν κεντρικής σημασίας για τις αγορές και την οικονομία της Ευρωζώνης, με την προοπτική των μειώσεων των επιτοκίων να ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη νομισματική πολιτική.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ