Σοκάρουν τα στοιχεία: Πρώτη σε κρούσματα και δεύτερη σε θανάτους η Ελλάδα

Tην ώρα που το υπουργείο Υγείας θριαμβολογεί για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων δείχνει πως η χώρα μας «βυθίζεται» και κυρίως ακολουθεί αντίστροφη πορεία από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στη πραγματικότητα, η νέα έκθεση αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής που ακολούθησε αυτά τα 2,5 χρόνια η κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων, τόσο στα άτομα άνω των 65 ετών όσο και στον γενικό πληθυσμό, ενώ είναι δεύτερη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πολιτών.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με την Ευρώπη, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μεταξύ 9 και 24 Νοεμβρίου είναι υπερδιπλάσιος στους άνω των 65 ετών και σχεδόν τριπλάσιος στον γενικό πληθυσμό, ενώ στον κρίσιμο δείκτη των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού η χώρα μας βρίσκεται πίσω μόνο από τη Φινλανδία, έχοντας μάλιστα υπερτριπλάσια αναλογία από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Ο πίνακας 1 των θανάτων ανά εκατομμύριο πολιτών καταδεικνύει ότι ακόμα και σήμερα η χώρα μας συνεχίζει να πληρώνει βαρύ τίμημα, έχοντας τεράστια απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο πίνακας 2 δείχνει πως οι Ελληνες άνω των 65 ετών παραμένουν περισσότερο απροστάτευτοι από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης, αλλά και ότι η διασπορά του ιού στην κοινότητα παραμένει τεράστια.

Ιδιαίτερη ανησυχία, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός πως οι ειδικοί του ευρωπαϊκού οργανισμού προβλέπουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας του κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, αναμένονται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 187 ανά 100.000 πληθυσμού ανά εβδομάδα. Τάσεις υποχώρησης αναμένονται στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σταθεροποίηση στους θανάτους.

Σε επίπεδο χώρας, προβλέπονται αυξητικές τάσεις σε 9 από τις 30 χώρες που δίνουν στοιχεία στο ECDC (Αυστρία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία). Αυξητικές τάσεις στους θανάτους αναμένονται σε 4 από τις 30 χώρες (Κύπρος, Ουγγαρία, Ιταλία και Πορτογαλία).

Το εντυπωσιακό είναι πως για αυτά τα δεδομένα ο Θάνος Πλεύρης στη χθεσινή του συνέντευξη δεν είπε ούτε λέξη, σημειώνοντας απλά ότι υπάρχει σταθερότητα σχετικά με την πίεση στο ΕΣΥ. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Υγείας ανέφερε: «Αυτή την περίοδο υπάρχει σταθερότητα σχετικά με την πίεση στο ΕΣΥ, αφού οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι κάτω από 100». Ακόμα σημείωσε ότι στις απλές κλίνες υπάρχει μεγαλύτερη πίεση, αλλά είναι ελεγχόμενη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ