Με ιδιαίτερα «άγριες διαθέσεις» μπήκε ο Σεπτέμβριος καθώς η κακοκαιρία για την οποία ακούμε τα τελευταία 24ωρα που θα μας «επισκεφτεί» έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Σύμφωνα με νεότερη ανάλυση της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε ορισμένες περιοχές όπως την Φθιώτιδα και την Μαγνησία θα πέσουν περισσότεροι από 500 τόνοι νερού ανά στρέμμα ενώ η κακοκαιρία είναι κατηγορίας 5, δηλαδή, χαρακτηρίζεται ως «ακραία».
Οι περιοχές που θα δεχτούν την μεγαλύτερη ένταση των καιρικών φαινομένων είναι η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.
«Η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από σήμερα Δευτέρα 04/09 και για τις επόμενες ημέρες θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.
Στον Χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα). Σύμφωνα με τον χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι:
Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας)
Σποράδες
Πιερία
Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
Νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία)
Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων, στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο), αναμένονται > 500 mm.