Σοβαρά ερωτήματα για την τραγωδία στη Λιβύη

Σειρά απαντήσεων από τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με τον σχεδιασμό της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη που κατέληξε σε τραγωδία ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης και Ρένα Δούρου με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Απευθυνόμενοι στους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και Άμυνας, Νίκο Δένδια, οι δύο ερωτώντες βουλευτές αναφέρουν ότι η τραγική απώλεια τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών -διερμηνέων που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή συνιστά ένα τραγικό αποτέλεσμα που «δημιουργεί εύλογα ερωτήματα όσον αφορά στην επιχειρησιακή και επιτελική σχεδίαση και εκτέλεση της αποστολής σε μια χώρα, η οποία είναι γνωστό ότι δοκιμάζεται από εμφύλιες συγκρούσεις».

Μάλιστα επισημαίνουν ότι η ασφάλεια μιας αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων ακόμα και για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μια χώρα που σπαράσσεται από εμφύλια σύγκρουση, «είναι ζήτημα επιχειρησιακού σχεδιασμού».

Περαιτέρω κάνουν λόγο για αποτυχία της επιχειρησιακής σχεδίασης της ανθρωπιστικής αποστολής η οποία προκαλεί αρνητικό αντίκτυπο της χώρας διεθνώς και πλήττει το ηθικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Προσθέτουν δε ότι «τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας από μόνα τους δεν επαρκούν για την απαραίτητη ανάγνωση των λαθών».

Σε αυτό το πλαίσιο καλούν τους δύο υπουργούς να απαντήσουν καταρχήν γατί μέχρι και σήμερα «καθυστερεί η επαρκής ενημέρωση για τις συνθήκες του τραγικού τροχαίου σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα που εμφανίζονται στα ΜΜΕ». Επίσης ζητούν να ανακοινωθούν ποια ήταν συγκεκριμένα τα μέτρα ασφαλείας που είχαν προβλεφθεί για την μετακίνηση της Ελληνικής αποστολής σε χώρα που σπαράσσεται από εμφύλια σύρραξη δεδομένων και των πιθανών κινδύνων που δύνανται να ανακύψουν. Ακόμη οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση να ενημερώσει ποιο ήταν «το επεξεργασμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την ασφάλεια της αποστολής». Περαιτέρω ρωτούν εάν υπήρχε συνεννόηση με τις λιβυκές δυνάμεις προκειμένου να αναλάβουν εκείνες την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής και σε περίπτωση θετικής απάντησης εάν «κρίνεται πρόσφορη η παραπάνω συνδρομή δεδομένης και της εμφύλιας διαμάχης» στη Λιβύη.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι ερωτώντες βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν σε αυτή την κρίσιμη απόφαση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, υπήρξε ανάμιξη του Υπουργείου Εξωτερικών. «Αν ναι ποια ήταν αυτή» προσθέτουν ο κ. Αποστολάκης και η Ρένα Δούρου. Τέλος, ζητούν απαντήσεις για το έλλειμα ακριβούς και έγκαιρης ενημέρωσης από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμεων για την τραγωδία. «Γιατί το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου στις 19.35 ανακοίνωση με αναφορά σε «ελαφρούς τραυματισμούς», ενώ τα διεθνή ΜΜΕ αποκάλυπταν τον θάνατο μελών της ελληνικής αποστολής;» ρωτούν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ