«Σκοτεινιάζει» επικίνδυνα πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επισήμως τους δύο πρώτους νεκρούς στον πόλεμο κατά των Χούθι, με την απώλεια δύο Αμερικανών βατραχανθρώπων που είχαν εκπέσει στον Ινδικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης κατάληψης πλοίου. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου κοντά στη Σομαλία, με στόχο ένα πλοίο που φέρεται να μετέφερε ιρανικά όπλα προς τους Χούθι.

Κατά την επιχείρηση, ένας Αμερικανός βατραχάνθρωπος έπεσε στη θάλασσα, και ένας συνάδελφός του προσπάθησε να τον διασώσει, αλλά και οι δύο χάθηκαν στον ωκεανό. Ακολούθησαν εντατικές έρευνες, με τη συμμετοχή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ισπανίας, ωστόσο, οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των σορών τους συνεχίζονται.

Ο στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων (Centcom), δήλωσε τη θλίψη του για την απώλεια των δύο πολεμιστών. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη, με στόχο να σταματήσουν τις επιθέσεις τους.

Παρά την επιθετική στάση των Χούθι και τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν πόλεμο με τους Χούθι, αλλά ενεργούν αμυντικά. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις δεν θα σταματήσουν τους Χούθι, αλλά είναι αναγκαίες για την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις τα τμήματα που κατασχέθηκαν ήταν μέρη πυραύλων που χρησιμοποιούν οι Χούθι στις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού