«Σκληρή μάχη ανάμεσα στους κυβερνητικούς» – Μεγάλες ανατροπές φέρνει η απογραφή στον εκλογικό χάρτη της χώρας

Με το βλέμμα στραμμένο στις ανατροπές που θα φέρει η πρόσφατη απογραφή στις εκλογικές περιφέρειες βρίσκονται τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν νομοί που χάνουν έδρες, τις οποίες τις κερδίζουν κάποιες άλλες περιοχές.

Καθώς, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκλεισε χθες κάθε πιθανότητα οι επόμενες κάλπες να στηθούν με βάση τους καταλόγους της απογραφής του 2011, τα επιτελεία των βουλευτών (ιδιαίτερα της επαρχίας) έχουν επικεντρωθεί στον δύσκολο αγώνα που έχουν μπροστά τους.

Τα τελικά στοιχεία αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ μέσα στον Δεκέμβριο και τότε θα φανούν συγκεκριμένα πού υπάρχουν οι αλλαγές. Οι όποιες αλλαγές θα ενσωματωθούν, πάντως, στην αρχή του επόμενου χρόνου, ώστε την 1η Μαρτίου να υπάρχει ο νέος εκλογικός χάρτης.

Τα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας έλεγαν, πάντως, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε συζήτηση οι εκλογές να έρθουν πιο κοντά (τον Ιανουάριο του 2023) και να γίνουν με την προηγούμενη απογραφή.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος, αναφερόμενος στο θέμα πριν από λίγο καιρό, είχε τονίσει ότι «αυτό που αναμένεται είναι η κατά κανόνα μετακίνηση ορισμένων εδρών από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες (όχι εκτιμώ πάνω από 8-10 τον αριθμό) προς εκλογικές περιφέρειες της τέως Β’ Αθηνών, της Ανατολικής Αττικής, τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως 1-2 άλλων περιφερειών».

Με βάση πάντως τα μέχρι τώρα στοιχεία σκληρή μάχη μεταξύ των κυβερνητικών υποψηφίων θα δοθεί στην Αιτωλοακαρνανία και στις Σέρρες που χάνουν 2 έδρες, ενώ από μία έδρα χάνει η Αρκαδία, η Άρτα, η Αχαΐα, η Δράμα, η Ηλεία, η Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Καστοριά, το Κιλκίς, η Κοζάνη, οι Κυκλάδες ,η Λακωνία, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Μεσσηνία, η Πέλλα – Πιερία, τα Τρίκαλα, η Φθιώτιδα, η Φλώρινα και η Χίος.
Οι περιφέρειες που φαίνεται να κερδίζουν έδρες είναι η Α’ Αθηνών: +3 έδρες (17),
Βόρειος τομέας: +4 έδρες (19), Δυτικός τομέας: +2 έδρες (13), Νότιος τομέας: +4 έδρες (22)
Α’ Πειραιώς: -1 έδρα (5), Β’ Πειραιώς: +1 έδρα (9), Ανατολική Αττική: +4 έδρες (14), Δυτική Αττική: +1 έδρα (5), Α’ Θεσσαλονίκης: +4 έδρες (20), Δωδεκάνησα: +1 έδρα (6)

Χωρίς αλλαγές θα είναι η Αργολίδα, η Βοιωτία, τα Γρεβενά, ο Έβρος, η Εύβοια, η Ευρυτανία, η Ζάκυνθος, η Ημαθία, το Ηράκλειο, η Β΄ Θεσσαλονίκης, η Καβάλα, η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά, η Κορινθία, το Λασίθι, η Λέσβος, η Λευκάδα, η Ξάνθη, η Πρέβεζα, το Ρέθυμνο, η Ροδόπη, η Σάμος, η Φωκίδα, η Χαλκιδική και τα Χανιά .

Το γεγονός ότι η Θεσπρωτία από διεδρική γίνεται μονοεδρική είναι μία σοβαρή εξέλιξη, όπως επίσης ότι μονοεδρική γίνεται και η Καστοριά, ενώ μία έδρα χάνει και η Κοζάνη που σήμερα εκλέγει πέντε βουλευτές και πλέον θα εκλέγει τέσσερις.

Με τα αποτελέσματα του 2019 την έδρα θα την έχανε η Ν.Δ. και από τέσσερις βουλευτές θα εξέλεγε τρεις. Μία έδρα χάνει και η Λακωνία και από τρεις βουλευτές πάει στους δύο. Και εδώ τη μία έδρα θα την έχανε η Ν.Δ. Επίσης, μία έδρα θα χάσει και η Φθιώτιδα, με επικρατέστερο σενάριο να είναι της Ν.Δ.

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ