Σιωπή στην Αθήνα για το «χαστούκι» από ΗΠΑ – Αδιαφόρησαν για την έκθεση «βόμβα» του Κογκρέσου

Απόλυτη σιωπή τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση επικράτησε χθες για το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας», σύμφωνα με το οποίο η έκθεση της Διεύθυνσης Ερευνών του Κογκρέσου για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις το 2023 αποτελεί πυρηνική, νομική και στρατιωτική βόμβα όχι μόνο στα θεμέλια της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ θέτει σε μέγιστο κίνδυνο την ύπαρξη του Ελληνισμού.

Και τούτο διότι, όπως ανέφερε το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν υιοθετεί πλήρως και προβάλλει εμφανώς όλες τις τουρκικές θέσεις, διεκδικήσεις και ισχυρισμούς σε βάρος της Ελλάδας, χωρίς να κρατά ούτε τα πολιτικά, νομικά και διπλωματικά προσχήματα ισορροπίας απέναντι στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων:

  • Η έκθεση αναφέρει ότι «το 1974 η Ελλάδα ενίσχυσε τη στρατιωτική παρουσία της σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου. Η Τουρκία άρχισε να αντιδρά για τη στρατιωτικοποίηση των νήσων, για τα 6-10 ν.μ. ελληνικού ΕΕΧ, για το FIR Αθηνών στο Αιγαίο. Τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη άρχισαν υπερπτήσεις στις διαφιλονικούμενες (disputed) περιοχές και μερικές φορές προκαλούνται από τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη».
  • Με ψευδή στοιχεία η έκθεση του Κογκρέσου υποστηρίζει τις παράνομες επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, ενώ σκόπιμα αποκρύπτει τα πραγματικά στοιχεία, που καθιστούν την Τουρκία παράνομη στο σύνολο της διεθνούς νομιμότητας. Πράγματι, η Ελλάδα έθεσε σε ετοιμότητα τις στρατιωτικές δυνάμεις Λήμνου και Λέσβου λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και τον Μάιο του 1975 ενίσχυσε τις στρατιωτικές δυνάμεις, χωρίς να ξεπερνά ή να παραβιάζει τους περιορισμούς της Συνθήκης της Λωζάννης (γεγονός που αποκρύπτει η έκθεση για να υποστηρίξει τις παράνομες βλέψεις και θέσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας).
  • Η έκθεση χαρακτηρίζει ελληνικά νησιά του Αιγαίου όχι ελληνικά, αλλά διαφιλονικούμενα (disputed), με στόχο να εξαπατήσει το Κογκρέσο και τον Μενέντεζ ώστε να εγκρίνει τα F-16 στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι οι σημερινές τουρκικές υπερπτήσεις δεν παραβιάζουν ελληνική κυριαρχία στα νησιά, διότι αυτά δεν είναι ελληνικά, αλλά διαφιλονικούμενα.
  • Παράλληλα υποστηρίζει η έκθεση ότι οι τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο είναι νόμιμες λόγω της ελληνικής παρανομίας των 6-10 ν.μ. ελληνικού ΕΕΧ και λόγω του FIR Αθηνών, για το οποίο η Αθήνα παράνομα απαιτεί σχέδια πτήσης. Ομως, αποκρύπτει και δεν αναγράφει ότι έως το 1974 η Τουρκία αποδεχόταν πλήρως την ελληνικότητα των νήσων χωρίς καμιά διαφιλονικία (dispute), εφάρμοζε τα σχέδια πτήσης και σεβόταν τα 10 ν.μ.
  • Στην έκθεση αναγράφεται ότι από τη δεκαετία του ’70 υπάρχει disputed (διαφιλονικία), δηλαδή διεκδίκηση από Τουρκία και Ελλάδα της κυριαρχίας των νήσων του Αιγαίου και της Μεσογείου, καθώς επίσης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων αμφοτέρων. Η αναφορά αυτή είναι ελεεινή και ψευδής, διότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί την κυριαρχία των νήσων, διότι την έχει αποκτήσει με τις Συνθήκες Λωζάννης – Παρισίων, και όχι μόνον, ενώ ειδικά τη Λήμνο την έχει αποκτήσει με ελληνικό αίμα.

Νέο «φρένο» σε Μπάιντεν για F-16 στην Τουρκία

Η διαρροή στον Τύπο, σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προτίθεται να καταθέσει επισήμως στο Κογκρέσο το τουρκικό αίτημα για την αγορά και αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, ήταν αρκετή για να συσπειρώσει όλο και περισσότερα μέλη του νομοθετικού Σώματος των ΗΠΑ κατά της στάσης του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στη χώρα μας.

Πιο πρόσφατη αντίδραση αυτή του Δημοκρατικού βουλευτή από το Ρόουντ Αϊλαντ, Ντέιβιντ Σίσιλιν, ο οποίος έθεσε στο στόχαστρο την πολιτική της Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε αντισυμμαχική και υποστήριξε πως μια τέτοια συμπεριφορά δεν πρέπει να επιβραβευτεί με νέα F-16. «Υπό την ηγεσία του Ερντογάν, η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα με πυραύλους, να αναστέλλει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, να θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία και να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες. Αυτή η συμπεριφορά δεν πρέπει να επιβραβευθεί με νέα F-16» έγραψε ο βουλευτής σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η αντίδραση του Σίσιλιν έρχεται να προστεθεί στις εκπεφρασμένες αντιρρήσεις των Ρόμπερτ Μενέντεζ, Γκας Μπιλιράκη, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Τζον Σαρμπάνη και Φρανκ Παλόνε. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα θέματα που ανέφερε ο βουλευτής συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς όμως η Τουρκία να δείχνει διατεθειμένη να κάνει βήματα πίσω.

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...