Σε απεργία χιλιάδες εργαζόμενοι στα Starbucks

Χιλιάδες εργαζόμενοι των Starbucks στις ΗΠΑ κατέβηκαν σε απεργία σε 30 Πολιτείες ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Οι απεργοί ζητούν την υπογραφή Σύμβασης Εργασίας, αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα, πρόσληψη προσωπικού ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υπερεντατικής εργασίας και ανάσχεση των προσπαθειών της διεύθυνσης να παρεμποδίσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Starbucks ανακοίνωσε πρόσφατα αυξήσεις 3% και μια σειρά από παροχές για τους μη συνδικαλιστές εργαζομένους της από το επόμενο έτος. Η κίνηση ήταν άμεσο αποτέλεσμα της οργάνωσης των συνδικάτων από χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, οι οποίοι ενώνονται για να απαιτήσουν περισσότερα από τη μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο.

«Συγχαρητήρια στους εργαζόμενους στα Starbucks που αντιστέκονται στην εταιρική απληστία και ξεκινούν τη μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία των Starbucks σήμερα. Έχει παρέλθει πλέον ο καιρός για τα Starbucks να τερματίσουν την παράνομη διάλυση του συνδικάτου και να διαπραγματευτούν μια δίκαιη πρώτη σύμβαση με τους εργαζόμενους», έγραψε ο Bernie Sanders στο Χ, πρώην Twitter.

Η Starbucks γνωστοποίησε τις αυξήσεις στα δελτία ειδήσεων και σε μια παρουσίαση στους επενδυτές, καθώς ανακοίνωσε έσοδα ρεκόρ για το τέταρτο τρίμηνο. Απέκλεισε από τις αυξήσεις τους συνδικαλιστές.

Η απεργία έχει πάρει την ονομασία «Εξέγερση της Κόκκινης Κούπας», καθώς επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί (όπως και πέρσι) κατά τη λεγόμενη «Μέρα της Κόκκινης Κούπας» (Red Cup Day), στη διάρκεια της οποίας η εταιρεία προσφέρει στους πελάτες της δωρεάν μια επαναχρησιμοποιήσιμη κούπα για καφέ.

Όπως είπαν τα μέλη της United Auto Workers η αύξηση ήταν πολύ μικρή αν αναλογιστεί κανείς τα κέρδη της εταιρείας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ