Σεμίνα Διγενή: «Να σας πως πως βλέπει την επόμενη ημέρα ο Μητσοτάκης»

Απορρίπτει κατηγορηματικά το δίλημμα που έχει τεθεί για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου του 2023, «σταθερή κυβέρνηση ή ακυβερνησία», αντιτείνοντας ότι το πραγματικό διακύβευμα είναι «συναίνεση και στήριξη μιας αντιλαϊκής πολιτικής ή ενίσχυση του ΚΚΕ, της πραγματικής αντιπολίτευσης που αγωνίζεται για τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα».
Ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο στον οποίο θα πρωταγωνιστούν οι άνθρωποι και όχι το κέρδος, και εύχεται να επαληθευτεί ο στίχος του Βάρναλη, «αν ξυπνήσεις, μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς».
Η Σεμίνα Διγενή, υποψήφια βουλευτής ΚΚΕ, Νότιου Τομέα Αττικής, δημοσιογράφος – συγγραφέας στο επάγγελμα και πρώτη σε ψήφους στις προηγούμενες εκλογές, εκτιμά ότι η επόμενη μέρα της 25ης Ιουνίου, επιφυλάσσει νέα θύελλα αντικοινωνικών μέτρων, ελπίζει ότι το ΚΚΕ θα βγει πιο ισχυρό και τονίζει ότι όχι μόνο δεν πρέπει να είναι αδύναμη η επόμενη κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των «μικρών προθύμων» της αντιλαϊκής πολιτικής.
Όπως δηλώνει η κ. Διγενή στη συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη σε σχηματισμούς που παίζουν βρώμικα παιχνίδια ή φλερτάρουν απροκάλυπτα με τους ναζιστές και οδηγούν στον σκοταδισμό και στο Μεσαίωνα».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της υποψήφιας βουλευτού του ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα Αττικής, Σεμίνας Διγενή, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την δημοσιογράφο Νατάσα Θωμά:

Ερ: Ποιο είναι πιστεύετε το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023;

Απ: Εξέλιπαν πλέον τα διλήμματα της “σταθερής κυβέρνησης απέναντι στο ενδεχόμενο ακυβερνησίας” ή το “να ψηφίσω τον έναν για να φύγει ο άλλος”. Ξεκαθάρισε πως θα έχουμε απέναντί μας, την αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ και την «αξιωματική συμπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που θα συνεχίσουν να προσφέρουν συναίνεση στα βασικά και στα κρίσιμα.
Άρα είναι καιρός να απεγκλωβιστούν από τέτοιου τύπου διλήμματα, πολλοί που ψήφισαν αυτά τα κόμματα.
Σήμερα το ζήτημα είναι ένα: “Ή δίνουμε συναίνεση στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ή ενισχύουμε τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων”. Και τέτοια αντιπολίτευση μπορεί να ασκήσει μόνο το ΚΚΕ. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι οι 26 βουλευτές του ΚΚΕ, πριν ακόμα ορκιστούν, βρέθηκαν αμέσως στο πλευρό ανθρώπων που είχαν ανάγκη, σε όλη τη χώρα. Ήταν και είναι αυτοί που κινητοποιούνται για αυξήσεις μισθών, ενάντια σε πλειστηριασμούς, με δυο λόγια ενάντια στις επιπτώσεις του κοινού προγράμματος όλων των άλλων.

Ερ: Ποια είναι η γνώμη σας για τα μικρότερα κόμματα και τα σενάρια περί εξακομματικής ή επτακομματικής Βουλής;

Απ: Έχουμε πολύχρονη πικρή εμπειρία από τους Φαντομάδες της πολιτικής σκηνής, από τα κόμματα-κομήτες, που εμφανίζονται προεκλογικά για να κάνουν το βρώμικο παιχνίδι τους. Κόμματα- καμαριέρες του συστήματος, που μόλις μπουν στη Βουλή, ανάλογα με τις ανάγκες χρησιμεύουν ως δεξαμενή βουλευτών προς την κυβέρνηση. Κόμματα σε διατεταγμένη υπηρεσία μιας χρήσης, κόμματα εφεδρείας.
Θυμηθείτε τα, ήταν ο ΛΑ.Ο.Σ., οι ΑΝΕΛ, η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι, το ΜέΡΑ25 και τώρα η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας.
Κόμματα άφαντα από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Καλό θα είναι να μην ξεχνάμε την ανοχή που επέδειξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Χρυσή Αυγή, ως πρόεδρος της Βουλής, την εποχή διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτώντας τη συμμετοχή των τότε προφυλακισμένων βουλευτών αυτής της εγκληματικής συμμορίας στις διαδικασίες της Βουλής.
Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη σε σχηματισμούς που παίζουν βρώμικα παιχνίδια ή φλερτάρουν απροκάλυπτα με τους ναζιστές ή οδηγούν κατευθείαν στον κατήφορο της οπισθοδρόμησης, του σκοταδισμού, της μισαλοδοξίας, του ρατσισμού και τελικά στον Μεσαίωνα.

Ερ: Δηλώνουν πάντως ότι είναι «αντισυστημικά» κόμματα.

Απ: Όπως το λέτε. Δηλώνουν ότι είναι δήθεν αντισυστημικά, όμως δεν πρέπει να ξεγελαστεί κανείς απ αυτά. Κάτι τέτοια μορφώματα λειτουργούν σαν «αμορτισέρ», για να απορροφά το αστικό πολιτικό σύστημα τους κραδασμούς από τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Πρόκειται για αναγκαία συμπληρώματα σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις, ή συναινετικές «αντιπολιτεύσεις», αλλά και μπλεγμένα με συμφέροντα ξένα και ενάντια στον λαό. Γνωριζόμαστε όλοι καλά σ αυτόν τον τόπο. Οι ηγεσίες των περισσότερων συμμετείχαν σε κυβερνήσεις που μας διέλυσαν, προετοίμασαν μνημόνια και έσπειραν καταστροφή. Τώρα τους νοιάζει να σκορπίσει η λαϊκή ψήφος σε δυνάμεις που δεν είναι απλά ανώδυνες για το σύστημα, αλλά χρήσιμες σε αυτό.

Ερ: Πως βλέπετε την επόμενη μέρα της εκλογικής αναμέτρησης;

Απ: Να σας πω καλύτερα πώς την βλέπει ο κ. Μητσοτάκης;
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, έκανε ήδη μια σαφή ομολογία, για το τι μας περιμένει στις 26 Ιούνη. Μετρήστε τι μας περιμένει:

  1. Τα ανελαστικά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, με την παραδοχή ότι αποτελεί μνημόνιο, τα κονδύλια του οποίου προορίζονται για μεγάλες επιχειρήσεις κι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.
  2. Τα ματωμένα πλεονάσματα και οι όροι του προγράμματος σταθερότητας.
  3. Οι δεσμεύσεις προς το ΝΑΤΟ που, πέρα από τους μεγάλους κινδύνους, κοστίζουν στον ελληνικό λαό δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς.
  4. Ένας οδικός χάρτης στις ελληνοτουρκικές διάφορες υπό ΝΑΤΟΐκή ομπρέλα.
    Ας τα συνυπολογίσουμε όλα αυτά πριν την κάλπη, που θα επιχειρήσει να υλοποιήσει μια επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, σε αυτά θα συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ως μια βολική και συναινετική «αντιπολίτευση».
    Κάποιος λοιπόν θα πρέπει να ορθώσει ανάστημα στη νέα θύελλα που θα ξεσπάσει με νέα φοροληστεία, ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, του νερού, με πάγωμα των μισθών και των τριετιών μέχρι το 2029, σύμφωνα με τις πρόσφατες υποδείξεις της Κομισιόν και άλλα πολλά ακόμη.
    Άρα, το θέμα δεν είναι μόνο, να είναι αδύναμη η επόμενη κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των «μικρών προθύμων» της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ερ: Ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ως ισχυρή Αντιπολίτευση απέναντι στη νέα κυβέρνηση και στις πολιτικές που θα θέλει να εφαρμόσει;

Απ: Το σίγουρο είναι πως “ισχυρή αντιπολίτευση” δεν μπορούν να ασκήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τα κόμματα που υπερψήφισαν το 50% και το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ αντίστοιχα, που “έβαλαν πλάτη” σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Πραγματική, στρατηγική και μαχητική αντιπολίτευση, μπορεί να είναι μόνο το ΚΚΕ και μόνο αυτό θα μετρήσει πραγματικά την επόμενη μέρα, απέναντι στις σταθερές του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ απέδειξε, ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κανείς με το σύνολο των θέσεών του, ότι είναι η μόνη εγγύηση στους καθημερινούς αγώνες.

Ερ: Αν είχατε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε μια ευχή σας ποια θα ήταν;

Απ: Να δω να επαληθεύεται ο στίχος του Βάρναλη, που λέει “αν ξυπνήσεις, μονομιάς θάρθει ανάποδα ο ντουνιάς!”
Θέλω να πιστεύω πως το βήμα που έγινε στις 21 Μάη με την ενίσχυση του ΚΚΕ, θα το ακολουθήσουν χιλιάδες ακόμη βήματα, που θα οδηγήσουν σ έναν καλύτερο κόσμο, στον οποίο θα πρωταγωνιστούν οι άνθρωποι κι όχι το κέρδος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ