Σαμαράς: Το ηχηρό μήνυμα στο Μαξίμου

Το ηχηρό μήνυμα στο Μαξίμου.

Η επανεμφάνιση του Αντώνη Σαμάρα (με συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), ο οποίος δήλωσε αντίθετος με την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών αλλά και στο πώς επιχειρεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή η κυβέρνηση έφερε νέα σενάρια, πολλές συζητήσεις και προφανώς και μία ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου, γύρω από το ρόλο που επιθυμεί να παίζει στα σοβαρά γεγονότα ο πρώην πρωθυπουργός με τις παρεμβάσεις του.

Η ενόχληση έχει να κάνει με το χρόνο που επιλέγει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ να κάνει τις παρεμβάσεις του – καθώς την επόμενη εβδομάδα ο τούρκος πρόεδρος θα είναι στην Αθήνα – αλλά και με την ουσία των τοποθετήσεων του, οι οποίες είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από το κεντροδεξιό δηλαδή προφίλ με το οποίο θέλει να ταυτιστεί ο πρωθυπουργός.

Μερικοί υποστηρίζουν ωστόσο ότι οι τοποθετήσεις Σαμαρά στα καίρια θέματα της επικαιρότητας περισσότερο καλό κάνουν στη ΝΔ παρά την πλήττουν. Στην πραγματικότητα απελευθερώνουν στελέχη της Κοινοβουλευτικής ομάδας με πιο συντηρητικές απόψεις, καθώς συντάσσονται και ταυτίζονται πίσω από τον πρώην πρωθυπουργό. Παράλληλα, με τα όσα λέει ο Αντώνης Σαμαράς συγκρατεί τους ακραίους δεξιούς ψηφοφόρους που δυσαρεστημένοι από κάποιες κινήσεις της κυβέρνησης έχουν βάλει πλώρη προς τα άλλα μικρότερα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ.

Άλλωστε, η θεματολογία που ανέδειξε ο πρώην πρωθυπουργός είναι και η πλέον προβληματική για την κυβέρνηση.

-Εθνικά θέματα και επίσκεψη Ερντογάν

-Το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών

-Η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Το ηχηρό μήνυμα στο Μαξίμου

«Οι απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού είναι γνωστές και δεν έχουμε κάποιο σχόλιο. Η κυβέρνηση κινείται με βάση το πρόγραμμα και τις διακηρυγμένες θέσεις της. Στη βάση αυτών εφαρμόζει και την πολιτική της», ήταν το σχόλιο κυβερνητικών πηγών.

Να θυμίσουμε ότι στη συνέντευξή του υποστήριξε ότι δεν είναι καλή ιδέα η επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

«Μπορούμε εμείς, σήμερα, να συμφωνήσουμε με αυτόν που όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι μας διαφωνούν μαζί του; Με αυτόν που οι πάντες θεωρούν “μαύρο πρόβατο”; Με αυτόν που υπηρετεί πολιτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά, τον αντι-δυτικό άξονα; Νομίζω, λοιπόν, πως δεν είναι καλή ιδέα», είπε ο Αντώνης Σαμαρας .

Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Τουρκία, προκαλεί συνεχώς! Και δημιουργεί νέα τετελεσμένα εις βάρος μας. Οπότε δεν έχει νόημα να παριστάνουμε ότι “συζητάμε” μαζί της όσο επιμένει στα νέα τετελεσμένα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κατευνασμός, όπως πολύ σωστά υπογράμμισε και ο Κώστας Καραμανλής, υπήρξε πάντα πολύ επικίνδυνος. Λέτε, δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας και δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας να κάνουμε τόσο λάθος;».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μέσα στην τετραετία. «Όχι! Πιστεύω ότι οφείλουμε να στηρίξουμε την “πυρηνική” οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων», ανέφερε χαρακτηριστικά ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ψήφισής του από πλευράς του. Στο ίδιο πλαίσιο ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει ότι «αν τους αναγνωρίσουμε “γάμο”, θα αναγκαστούμε αργότερα -για λόγους “εξίσωσης” ανόμοιων πραγμάτων- να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια».

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε: «Την φοροδιαφυγή πρέπει να τη χτυπήσουμε. Το οφείλουμε στον συνεπή φορολογούμενο. Αλλά το πώς θα χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή δεν είναι απλό…

Η κυβέρνηση σήμερα σωστά προσπαθεί να λύσει αυτό το σύνθετο πρόβλημα, εν μέσω μάλιστα πολλών διαφωνιών και αντιδράσεων.

Όμως, ακούστε: Είμαι βουλευτής από το 1977. Επί δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να πολεμήσουν τη φοροδιαφυγή μέσα από τεκμαρτά εισοδήματα και τεκμαρτές δαπάνες… Ας είμαστε ειλικρινείς: αυτό δεν απέδωσε.

Νομίζω ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να αποκαλύπτει και να φορολογεί πραγματικά εισοδήματα – όχι τα “τεκμαρτά” (δηλαδή τα “εικαζόμενα”), επειδή δεν μπορεί να αποκαλύψει τα πραγματικά. Με χαμηλότερους συντελεστές και με αναγνώριση όλων των εξόδων των επαγγελματιών.

Και σήμερα υπάρχει η τεχνολογία – ηλεκτρονικά δίκτυα, ηλεκτρονικές πληρωμές κλπ. – για να γίνει εφικτό, ό,τι στο παρελθόν ήταν ανέφικτο.

Επομένως, σε γενικές γραμμές η πρωτοβουλία για φορολογική μεταρρύθμιση είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά εκτιμώ πως πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις»..

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαύρα μαντάτα για τον Μητσοτάκη από την Εκκλησία και το Άγιο Όρος

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου.Μαύρα μαντάτα έρχονται από...