Σήμερα τα τρακτέρ στην Αθήνα

Οι αγρότες φτάνουν σήμερα Τρίτη στην Αθήνα για να διαδηλώσουν με τα τρακτέρ τους.

Μάταια περίμεναν να ακούσουν κάποιο νέο από τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια της συνέντευξής του στο STAR, καθώς σε ερώτηση για ενδεχόμενα νέα μέτρα υπέρ των αγροτών, πέραν από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω.

«Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος», ενώ φάνηκε να εκφράζει και τις προσδοκίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου, λέγοντας ότι «νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς. Εμείς θέλουμε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι μαζί με τα ζώα τους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε χαμηλούς τόνους έναντι των αγροτών, παραδεχόμενος ότι πολλά από τα αιτήματά τους είναι δίκαια και δεσμευόμενος ότι από το 2025 η επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα είναι μόνιμη και θα γίνεται με δίκαιο τρόπο.

Το Μαξίμου φοβάται να συγκρουστεί με τον αγροτικό κόσμο, καθώς γνωρίζει ότι τα προβλήματά του είναι πάγια, δυσεπίλυτα και ανά πάσα στιγμή μπορούν να προκαλέσουν «έκρηξη» σε μια κοινωνική τάξη που είχε στηρίξει καθαρά ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών «είναι ένα μέσο πίεσης και δικό μου. Όταν εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ θα πω “ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του ‘πρασινίσματος’ για να το πω με απλά λόγια, τη μετάβαση δηλαδή σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην ΚΑΠ”».

Η συγκεκριμένη αναφορά μοιάζει με «κίνηση καλής θέλησης» προς τους αγρότες ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, καθώς η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία τους – ιδίως, δε, ως ευκαιρία έκφρασης δυσαρέσκειας προς τις ακολουθούμενες πολιτικές από μια κρίσιμη κοινωνική και οικονομική ομάδα.

Επιπλέον , η δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24 δείχνει ότι το 54,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ως μη ικανοποιητικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες (αν και το 63,7% διαφωνεί με τα «μπλόκα» στους δρόμους), αν και στην κυβέρνηση το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι εκφράζει περισσότερο μια γενικότερη δυσφορία για την οικονομική κατάσταση των πολιτών και λιγότερο μια εμπεριστατωμένη άποψη για τα εν λόγω μέτρα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ