Σήμερα οι αποφάσεις για τρεις αλλαγές «τυράκια» στους ελεύθερους επαγγελματίες

Σήμερα οι αποφάσεις για τρεις αλλαγές «τυράκια» στους ελεύθερους επαγγελματίες. «Κλειδώνουν» σήμερα οι αλλαγές που εξετάζει υπουργείο Οικονομικών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς στις 10 απόψε το βράδυ κλείνει η δημόσια διαβούλευση.

Οι όποιες μετατροπές στο νομοσχέδιο αναμενεται να ανακοινωθούν την Τρίτη από τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ τα τρία πεδία που εξετάζονται σοβαρά είναι τα εξής:

Μείωση στους συντελεστές του τζίρου των ελευθέρων επαγγελματιών. Το ΥΠΟΚ φέρεται να επανεξετάζει τα ποσοστά προσαυξήσεων 35%-100% με κριτήριο την ύπαρξη τζίρου υψηλότερου του μέσου όρου του ΚΑΔ της δραστηριότητας

Μαχητό τεκμήριο. Θα προβλέπεται η καθιέρωση απλών και αυτοματοποιημένων διαδικασιών για την αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη που θα ορίζει ρητά ότι κάθε επαγγελματίας που θεωρεί ότι αδικείται με το νέο σύστημα θα μπορεί να προσφύγει στην ΑΑΔΕ και να ζητά έλεγχο της επιχείρησης και των εισοδημάτων του, προκειμένου να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό.

Σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος θα μπορεί να εκτείνεται σε στοιχεία τζίρου, εσόδων, ενδεχομένως ακόμη και σε τραπεζικά δεδομένα – και εφόσον ο έλεγχος αποδείξει ότι τα εισοδήματα του αυτοαπασχολούμενου είναι πράγματι μικρότερα από το τεκμαρτό, τότε ο επαγγελματίας θα φορολογείται για το πραγματικό του εισόδημα.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η μαχητότητα του τεκμηρίου αφορά όσους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι άνεργοι, νοσηλεύονται ή έχουν υποστεί πλήγμα από φυσικές καταστροφές κ.α

Ειδικό φορολογικό καθεστώς. Μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, όπως σχολικά κυλικεία και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ.

Για τις περιπτώσεις αυτές το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης δηλαδή με δωδεκατημόρια. Δηλαδή αν η επιχείρηση είναι ανοιχτή 6 μήνες το χρόνο το ελάχιστο εισόδημα θα περιορίζεται στο μισό.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ