Σάλος στις ΗΠΑ με την έκθεση Durham: Το FBI παρανόμησε κατά Trump, στον αέρα οι κατηγορίες για τις σχέσεις με Ρωσία

Υπό αμφισβήτηση θέτει την απόφαση του FBI να ξεκινήσει πλήρη έρευνα για τις σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016, η πολυαναμενόμενη έκθεση του ειδικού συμβούλου John Durham στις ΗΠΑ.
Η έκθεση των 300 και πλέον σελίδων ασκεί δριμεία κριτική στο FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης καθ’ όλη τη διάρκεια της, αλλά δεν συνιστά νέες κατηγορίες εναντίον προσώπων ή “συνολικές αλλαγές” στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τις πολιτικά ευαίσθητες έρευνες.
Η έκθεση δεν επιβεβαιώνει όμως τις προσδοκίες που είχαν θέσει ο πρώην πρόεδρος Trump και οι σύμμαχοί του, οι οποίοι υποστήριζαν εδώ και καιρό ότι θα αποδείκνυε ότι η έρευνα του FBI δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών.

Τα συμπεράσματα από την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα:

Ο Durham διαπιστώνει ότι το FBI βιάστηκε να ερευνήσει τον Trump

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα “διεξήγαγε περισσότερες από 480 συνεντεύξεις” και “απέκτησε και εξέτασε περισσότερα από ένα εκατομμύριο έγγραφα που αποτελούνται από περισσότερες από έξι εκατομμύρια σελίδες”, ενώ εξέδωσε επίσης 190 κλητεύσεις από το σώμα ενόρκων, σύμφωνα με την έκθεση.
Η έκθεση Durham, ωστόσο, βασίζεται σε πολλά δημόσια ευρήματα -συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων της έρευνας που περιγράφηκαν λεπτομερώς σε έρευνα του 2019 από τον Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης Michael Horowitz – για να αμφισβητήσει την απόφαση του γραφείου να ξεκινήσει μια πλήρη έρευνα, την οποία το παρατηρητήριο έκρινε νόμιμη και αμερόληπτη.
Και ενώ ο Durham αναγνωρίζει ότι το FBI είχε λόγο να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση ή έρευνα, κατηγορεί το γραφείο ότι δεν τήρησε τη “σημαντική αποστολή του για αυστηρή τήρηση του νόμου σε σχέση με ορισμένα γεγονότα και δραστηριότητες που περιγράφονται στην παρούσα έκθεση”.
Μια προκαταρκτική έρευνα απαιτείται στο ελάχιστο για να ξεκινήσει μια πλήρης έρευνα, και για τον λόγο αυτό σημαίνει επίσης ότι οι πράκτορες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιο επεμβατικά εργαλεία, όπως τα εντάλματα παρακολούθησης FISA.

Το FBI δεν είχε πραγματικές αποδείξεις για συνομωσία πριν ξεκινήσει την έρευνα

Ο Durham κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ομοσπονδιακοί ερευνητές δεν είχαν “καμία πραγματική απόδειξη για συνομωσία” μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Trump το 2016 και της Ρωσίας προτού ξεκινήσουν μια πολυετή έρευνα για το θέμα.
Η διαπίστωση αυτή αποτέλεσε τον πυρήνα της πιο δριμείας κριτικής του Durham για την απόφαση του FBI να ξεκινήσει πλήρη έρευνα.
“Πράγματι, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τις πολλαπλές εξαντλητικές και δαπανηρές ομοσπονδιακές έρευνες για τα θέματα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης έρευνας, ούτε η επιβολή του νόμου των ΗΠΑ ούτε η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών φαίνεται να είχαν στα χέρια τους οποιαδήποτε πραγματική απόδειξη συνωμοσίας κατά την έναρξη της έρευνας”, αναφέρεται στην έκθεση.
Ο Durham κατηγόρησε το FBI επειδή δεν έλαβε αρκετά μέτρα πριν από την έναρξη των ερευνών για την προεκλογική εκστρατεία του Trump, όπως η συνέντευξη σχετικών μαρτύρων, η εξέταση των δικών του βάσεων δεδομένων ή η χρήση “οποιουδήποτε από τα συνήθη αναλυτικά εργαλεία που χρησιμοποιεί το FBI για την αξιολόγηση των πρωτογενών πληροφοριών”.
Υποστήριξε ότι αν το FBI είχε κάνει αυτά τα βήματα, θα είχε διαπιστώσει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν κανένα στοιχείο που να συνδέει τον Trump με αξιωματούχους της ρωσικής ηγεσίας.

Ισχυρισμοί για μεροληψία του προσωπικού του FBI

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “τουλάχιστον από την πλευρά ορισμένων στελεχών του προσωπικού που εμπλέκονται στενά στο θέμα” υπήρχε “προδιάθεση να ξεκινήσει έρευνα για τον Trump“.
Ο Durham αναφέρει τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή του FBI και ανώτερο αναλυτή του CNN σε θέματα επιβολής του νόμου Andrew McCabe και μηδενίζει τον Peter Strzok, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος αντικατασκοπείας.
“Ο Strzok, τουλάχιστον, είχε έντονα εχθρικά συναισθήματα προς τον Trump”, γράφει ο Durham, ενώ παραθέτει σε υποσημείωση τα ήδη γνωστά κείμενα μεταξύ του Strzok και της Lisa Page, τότε δικηγόρου του FBI.
Στην έκθεσή του του 2019, ο Horowitz ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο Strzok και η Page δεν επηρέασαν την έναρξη της έρευνας ή δεν ενήργησαν από πολιτική προκατάληψη.
Αν και ο Durham επικρίνει έντονα τη συμπεριφορά του FBI, η έκθεσή του δεν συνιστά επίσης την απαγγελία νέων κατηγοριών εναντίον στελεχών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου ή “συνολικές αλλαγές” στις κατευθυντήριες γραμμές και την πολιτική του γραφείου.

Ο Durham ισχυρίζεται ότι το FBI είχε διαφορετικά πρότυπα για τον Trump και την Clinton

Η έκθεση του Durham αναφέρει επίσης ότι το FBI χρησιμοποίησε “ακατέργαστες, μη αναλυμένες και μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες”, για να ξεκινήσει την έρευνα “Crossfire Hurricane” για τον Trump και τη Ρωσία, αλλά χρησιμοποίησε διαφορετικά πρότυπα όταν ζύγισε τις ανησυχίες για την υποτιθέμενη εκλογική ανάμειξη σχετικά με την εκστρατεία της Hillary Clinton.
Επισημαίνει συγκεκριμένα τις “εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες” που έλαβε το FBI “από αξιόπιστη ξένη πηγή, οι οποίες υποδεικνύουν ένα σχέδιο της εκστρατείας της Clinton να συκοφαντήσει τον Trump συνδέοντάς τον με τον Vladimir Putin, ώστε να αποσπάσει την προσοχή από τις δικές της ανησυχίες σχετικά με τη χρήση ιδιωτικού διακομιστή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου”.
“Σε αντίθεση με το άνοιγμα πλήρους έρευνας από το FBI για άγνωστα μέλη της εκστρατείας του Trump με βάση ακατέργαστες, μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, σε αυτό το ξεχωριστό θέμα που αφορούσε ένα υποτιθέμενο σχέδιο της εκστρατείας της Clinton, το FBI δεν άνοιξε ποτέ κανενός είδους έρευνα, δεν εξέδωσε καμία εντολή, δεν προσέλαβε κανένα αναλυτικό προσωπικό ή δεν παρήγαγε κανένα αναλυτικό προϊόν σε σχέση με τις πληροφορίες”, αναφέρεται στην έκθεση.
Ο Durham σημειώνει ότι το FBI δεν άνοιξε έρευνα σχετικά με ένα υποτιθέμενο σχέδιο ξένων πρακτόρων για τη στοχοποίηση της προεκλογικής εκστρατείας της Clinton, αλλά έλαβε άλλα μέτρα ως απάντηση στις ανησυχίες αυτές, τα οποία περιλάμβαναν την παροχή αμυντικών ενημερώσεων για την τότε υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία και το επιτελείο της.

Το FBI απέτυχε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του φακέλου Steele

Η έκθεση ασκεί κριτική στον φάκελο Steele, το επίμαχο έγγραφο που είχε χρησιμοποιηθεί από το FBI για να ενισχύσει την υπόθεση της πιθανής αιτίας για την εξασφάλιση ενταλμάτων παρακολούθησης εναντίον ενός πρώην συμβούλου της προεκλογικής εκστρατείας του Trump .
Ο φάκελος Steele περιείχε ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς σχετικά με τις σχέσεις του Trump με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των υποτιθέμενων επιχειρηματικών του συναλλαγών, φήμες για ραντεβού στη Μόσχα και ισχυρισμούς ότι η προεκλογική του εκστρατεία καθοδηγήθηκε από το Κρεμλίνο το 2016.
Η έρευνα της Crossfire Hurricane “δεν επιβεβαίωσε και δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει κανέναν από τους ουσιαστικούς ισχυρισμούς” που περιείχε ο αμφιλεγόμενος φάκελος Steele, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από το FBI για να λάβει ένταλμα FISA, διαπίστωσε ο Durham.
“Όπως σημειώνεται, μόλις στα μέσα Σεπτεμβρίου οι ερευνητές του Crossfire Hurricane έλαβαν αρκετές από τις εκθέσεις Steele.
Μέσα σε λίγες ημέρες από την παραλαβή τους, οι μη ελεγμένες και ανεπιβεβαίωτες Εκθέσεις χρησιμοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν πιθανή αιτία στις αιτήσεις FISA του FBI με στόχο τον (Carter) Page, έναν Αμερικανό πολίτη, ο οποίος, για ένα χρονικό διάστημα, ήταν σύμβουλος του Trump “, αναφέρει η έκθεση.
“Όπως αναφέρεται στη συνέχεια της έκθεσης, αυτό έγινε σε μια εποχή που το FBI γνώριζε ότι οι ίδιες πληροφορίες που είχε παράσχει ο Steele στο FBI είχαν επίσης διοχετευθεί στα μέσα ενημέρωσης και σε άλλους στην Ουάσιγκτον”, προσθέτει.
Η κατάθεση μαρτύρων αποκάλυψε την υπερβολική εμπιστοσύνη του FBI στον φάκελο, καθώς ζητούσε δικαστική έγκριση για να παρακολουθήσει έναν πρώην σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Trump το 2016.
Άλλοι αξιωματούχοι του FBI περιέγραψαν λάθη πρωτάρηδων που υπονόμευσαν τη σύντομη έρευνα του γραφείου για ένα πιθανό διαδικτυακό κανάλι Trump -Ρωσίας.
Στην τελική αγόρευση κατά τη διάρκεια μιας από τις δίκες του περασμένου έτους, ο Durham είπε στους ενόρκους ότι “το FBI απέτυχε” σε πολλές περιπτώσεις.

Τι θα ακολουθήσει

Τα συμπεράσματα του Durham που καταδικάζουν την έρευνα του FBI για τον Trump είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσουν τη συζήτηση σχετικά με τη Ρωσία, τον Trump, το FBI και τις προεδρικές εκλογές του 2016, η οποία εξακολουθεί να απασχολεί περισσότερα από έξι χρόνια μετά και καθώς ο Trump διεξάγει εκ νέου εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Jim Jordan ανακοίνωσε ότι έχει απευθυνθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να καταθέσει ο Durham την επόμενη εβδομάδα – ένα σαφές σημάδι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοι του Trump θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την έκθεση για να προωθήσουν τους δικούς τους πολιτικούς στόχους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ