Ρώσος μεγιστάνας: «Ετοιμαστείτε για παγκόσμια επισιτιστική κρίση»

Ο Ρώσος μεγιστάνας λιπασμάτων και άνθρακα Αντρέι Μελνιτσένκο υποστήριξε ότι έρχεται παγκόσμια επισιτιστική κρίση, εκτός εάν σταματήσουν άμεσα οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, διότι οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται τόσο γρήγορα που πολλοί αγρότες δεν μπορούν πλέον να τα αγοράσουν.

Αρκετοί από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας έχουν κάνει δημοσίως έκκληση για ειρήνη από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη της στρατιωτική επιχείρησης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων οι Μιχαΐλ Φρίντμαν, Πιοτρ Άβεν και Όλεγκ Ντεριπάσκα.

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι πραγματικά τραγικά. Χρειαζόμαστε επειγόντως ειρήνη», δήλωσε ο 50χρονος Μελνιτσένκο, Ρώσος γεννημένος στη Λευκορωσία με Ουκρανή μητέρα, σε δήλωσή του που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον εκπρόσωπό του.

«Ένα από τα θύματα αυτής της κρίσης θα είναι η γεωργία και τα τρόφιμα», υποστήριξε ο Μελνιτσένκο, ο οποίος ίδρυσε την EuroChem, έναν από τους μεγαλύτερους στη Ρωσία παραγωγούς λιπασμάτων, που μεταφέρθηκε στο Τσουγκ της Ελβετίας, το 2015, και τη SUEK, τον κορυφαίο παραγωγό άνθρακα στη Ρωσία.


Ο Πούτιν προειδοποίησε την περασμένη Πέμπτη ότι οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως μπορεί να αυξηθούν λόγω της εκτίναξης των τιμών λιπασμάτων, εάν η Δύση προκαλέσει προβλήματα για τους εξαγωγείς λιπασμάτων της Ρωσίας -που αντιστοιχούν στο 13% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ο πόλεμος «έχει ήδη οδηγήσει σε άλμα τιμών στα λιπάσματα που δεν είναι πλέον προσιτά από οικονομικής άποψης για τους αγρότες», δήλωσε ο Μελνιτσένκο. Ανέφερε, επίσης, ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων, που ήδη διαταράχθηκαν λόγω της Covid-19, υφίστανται τώρα ακόμα περισσότερες πιέσεις.

«Τώρα θα οδηγήσει σε ακόμα υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη και πιθανώς σε ελλείψεις τροφίμων στις φτωχότερες χώρες του κόσμου», δήλωσε ο ίδιος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει το φιάσκο του αιώνα – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη «παγώνουν» τη Chevron για την Κρήτη

Αγωνία στην Αθήνα: Η Chevron δεν έχει καταθέσει ακόμη προσφορά για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη, κίνδυνος γεωπολιτικής ήττας

Βόμβα στην ελληνική οικονομία: Σενάρια συγχωνεύσεων τραπεζών – Κοσμογονικές αλλαγές θα ανατρέψουν τα πάντα

Σενάρια τραπεζικών συγχωνεύσεων που μπορεί να μειώσουν τις συστημικές τράπεζες από τέσσερις σε τρεις

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα

Σάλος: «Αγρότης-μαϊμού» τσέπωσε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ!

Έρχονται αποκαλύψεις-φωτιά: «Αγρότης-μαϊμού» φέρεται να πήρε 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έρευνες για το σκάνδαλο που σοκάρει την Ελλάδα