Οικονομική κριση τρομακτικών διαστάσεων φέρνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Τι φοβάται η ΝΔ και που ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Με τα φώτα της δημοσιότητας να παραμένουν στραμμένα στην φρίκη του πολέμου που εκτυλίσσεται με ολοένα και πιο δραματικό τρόπο στην Ουκρανία, τα επιτελεία όλων των κομμάτων αλλά και η κυβέρνηση ζυγίζουν όλα τα νέα δεδομένα στην οικονομία και την κοινωνία, όπως και τις πολιτικές εξελίξεις που αυτά μπορούν να πυροδοτήσουν.

Η απόφανση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πως η κυβέρνηση «δε θα εξαντλήσει την τετραετία» δεν ήταν τυχαία, αφού ο πορτ παρόλ της Κουμουνδούρου δεν αρέσκεται να σεναριολογεί αβασίμως: αντιθέτως, η αποστροφή του λόγου του Νάσου Ηλιόπουλου αποτυπώνει πλήρως την εδραία πεποίθηση που επικρατεί πλέον στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου ότι η διάρκεια και η ένταση της κρίσης ακρίβειας, των ανατιμήσεων και της ενεργειακής κρίσης θα είναι τέτοια, ώστε θα πυροδοτήσει έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια και, ως εκ τούτης, πολιτικές εξελίξεις.

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, μ’ άλλα λόγια, εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να «βράζει» η κοινωνία κατά της κυβέρνησης, καθώς πλέον η καθημερινότητα διαμορφώνεται αβίωτη ακόμη και για τα (μικρο)μεσαία στρώματα της κοινωνίας. Μάλιστα, με δεδομένο ότι πλέον ουδείς περιμένει ότι η κρίση και το ντόμινο των ανατιμήσεων θα τελειώσουν σε δύο ή τρεις μήνες, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι οι εξελίξεις προμηνύονται ραγδαίες. Μάλιστα, επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται όλα τα ποιοτικά ευρήματα των σφυγμομετρήσεων που δείχνουν βαθιά δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης, αλλά και φόβο των πολιτών για το μέλλον.

Έτσι, οι ίδιες πηγές που δεν ξεχνούν ότι «όποια κυβέρνηση υποτίμησε την καθημερινότητα, το πλήρωσε στην κάλπη», θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου να πυροδοτηθούν εξελίξεις. Με άλλα λόγια, πιστεύουν πως όταν η φθορά της κυβέρνησης γίνει ραγδαία, τότε ο πρωθυπουργός θα θελήσει να «προλάβει» το ανακάτεμα της τράπουλας των πολιτικών συσχετισμών στήνοντας εσπευσμένα κάλπες -αυτό που ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα «απόπειρα απόδρασης» από πλευράς της κυβέρνησης.

Το ξανασκέφτονται

Βεβαίως, καίτοι τα ποιοτικά ευρήματα των σφυγμομετρήσεων συμφωνούν με την ανάγνωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ένα «πρόβλημα» για την Κουμουνδούρου, που θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση: το ότι, δηλαδή, ως τώρα τουλάχιστον, ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε κατά διάνοια μπορεί να αναδειχθεί σε υποδοχέα της λαϊκής δυσαρέσκειας. Αντιθέτως, η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις μετρήσεις θυμίζει «καρδιογράφημα ενός νεκρού», όπως λένε οι ειδικοί. Έτσι, στο Μαξίμου θεωρούν πως παρά την επιβαρυμένη καθημερινότητα των πολιτών, έχουν ακόμη πίστωση χρόνου προκειμένου, των Ευρωπαίων εταίρων επιτρεπόντων, να ξεδιπλώσουν γενναιότερα μέτρα στήριξης της κοινωνίας με τρόπο στοχευμένο.

Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί όχι μόνο για να «αναστήσει» το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο -εκτιμώντας ότι αυτό θα φρενάρει τυχόν «μετακόμιση» απογοητευμένων ψηφοφόρων στον ΣΥΡΙΖΑ- αλλά και για να καταδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κολλημένος» σε «αντιμνημονιακή» ατζέντα και πολιτεύεται με όρους 2012 και 2015. Και, παρότι ο πρωθυπουργός συνεχίζει να μην συζητάει καν την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ή του ΦΠΑ σε βενζίνη-πετρέλαιο και σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, τούτες τις μέρες μπαίνουν οι τελικές πινελιές στο νέο πρόγραμμα στήριξης που θα ανακοινώσει το Μέγαρο Μαξίμου την ερχόμενη Πέμπτη. Μάλιστα, η πολιτική εντολή προς τον Χρήστο Σταϊκούρα είναι «να εξαντληθεί κάθε περιθώριο» στήριξης, κάτι που δείχνει πως είτε το Μαξίμου αισθάνεται ήδη την κοινωνική και πολιτική πίεση, είτε πως το χαρτί των εκλογών βρίσκεται ήδη πάνω στο τραπέζι.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ