Ρευστό σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ με 4+2 υποψηφίους – Σήμερα η απόφαση για το χρονοδιάγραμμα

Ρευστό παραμένει το σκηνικό της εσωκομματικής μάχης στον ΣΥΡΙΖΑ αφού την ηγεσία διεκδικούν μεν τέσσερα  στελέχη που κατέθεσαν επισήμως υποψηφιότητα (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς και Τζουμάκας) αλλά υπάρχουν και δύο ακόμα πρόσωπα (Τεμπονέρας, Πολάκης) που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να πάρουν μέρος στη διαδικασία εάν αυτή αναβληθεί για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε χθες  χωρίς να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, τουλάχιστον ως προς το θέμα των υποψηφιοτήτων.

Θα μπούν στο παιχνίδι Τεμπονέρας – Πολάκης;

O Διονύσης Τεμπονέρας δεν απέκλεισε την πιθανότητα να είναι και εκείνος υποψήφιος αν μετατεθεί ο χρόνος εκλογής του προέδρου του κόμματος. «Λέμε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να μετατεθούν για αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να προκύψει εκλογή προέδρου και να μείνουμε σε αυτό που γνωρίζαμε παραδοσιακά στην αριστερά ότι πρέπει τελικά οι πολιτικές να είναι εκείνες που προσδιορίζουν τα πρόσωπα και όχι τα πρόσωπα τις πολιτικές» είπε ο κ. Τεμπονέρας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «φωτογραφίζοντας» μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του.

«Αν κατορθώσουμε και κάνουμε ένα συνέδριο βάσης, που θα έχει μαζική συμμετοχή για όλα τα μέλη και θα συμμετέχουν όλοι δημοκρατικά, τότε είμαι βέβαιος ότι τα πολιτικά συμπεράσματα και το πολιτικό πλαίσιο που θα προκύψει θα είναι εκείνο που θα μας αναδείξει τα πρόσωπα εκείνα που μπορούν να το υπηρετήσουν. Εκεί βεβαίως είναι τα πάντα ανοικτά». Σημειώνεται ότι ο κ. Τεμπονέρας ταυτίζεται μεν με την πρόταση άλλων στελεχών (Ν. Παππάς, Χρ. Σπίρτζης κ.α.) για μετάθεση των διαδικασιών αλλά διαφοροποιείται ως προς τον χαρακτήρα του συνεδρίου καθώς επιθυμεί αυτό να είναι έκτακτο και όχι διαρκές κάτι που συνεπάγεται την εκλογών νέων συνέδρων.

Ο Παύλος Πολάκης ο οποίος ανακοίνωσε τελικά χθες ότι δεν θα καταθέσει υποψηφιότητα αλλά συνέδεσε και εκείνος την απόφασή του με τον χρονισμό της εκλογής του νέου ή της νέας προέδρου του κόμματος. «Αν πάμε σε μια λογική και μια fast track διαδικασία και με όρους life style που προσπαθούν να επιβάλουν μια σειρά από συστημικά Μέσα, τότε σε αυτή τη διαδικασία εγώ δεν έχω θέση» είπε.

Συμπλήρωσε, όμως, ότι αν γίνει δεκτή η εισήγησή του για τη διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών μετά τις κάλπες για την τοπική αυτοδιοίκηση τότε θα διεκδικήσει και εκείνος την ηγεσία. «Αν αυτό γίνει αποδεκτό στην ψηφοφορία τότε, ναι, είναι ανοικτό για μένα να καταθέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος», επισήμανε αναφερόμενος στις αποφάσεις που θα ληφθούν στη σημερινή δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Σήμερα το χρονοδιάγραμμα

Η απόφαση για το χρονοδιάγραμμα (διεξαγωγή συνεδρίου και εκλογή προέδρου από τη βάση) θα ληφθεί σήμερα από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Γραμματεία έχει προτείνει να διεξαχθεί διαρκές συνέδριο στις 26-27 Αυγούστου να διεξαχθεί διαρκές συνέδριο το οποίο θα εγκρίνει τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος.

Στις 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η εκλογή προέδρου με ψηφοφορία από τη βάση, Σε περίπτωση που δεν υπάρξει υποψήφιος ή υποψήφια που θα ξεπεράσει το 50% θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος στις 10 Σεπτεμβρίου. Ανεξάρτητα, πάντως, από τη σημερινή απόφαση ο χρονισμός των εσωκομματικών εκλογών αναμένεται να τεθεί στην κρίση και των μελών του συνεδρίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...