Σοκάρει η πρόβλεψη του ΠΟΥ: Μέτρα τώρα, αλλιώς 500.000 θάνατοι μέχρι τον Μάρτιο

Εξόχως δραματική χαρακτήρισε την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη, όπου ένα νέο κύμα κορονοϊού σαρώνει απ’ άκρη σ’ άκρη τη Γηραιά Ήπειρο, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Χανς Κλούγκε.

Μιλώντας στο BBC, προειδοποίησε ότι μπορεί να καταγραφούν 500.000 ακόμη θάνατοι μέχρι το Μάρτιο, εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα. Ο Κλούγκε δήλωσε ότι η αύξηση της χρήσης μάσκας θα μπορούσε να βοηθήσει άμεσα.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ πρόσθεσε ότι παράγοντες όπως η χειμερινή περίοδος, η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη και η περιφερειακή κυριαρχία της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα βρίσκονται πίσω από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Κορονοϊός ΠΟΥ: «Η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θνησιμότητας»

Ζήτησε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να εφαρμοστούν βασικά μέτρα δημόσιας υγείας και νέες ιατρικές θεραπείες για την καταπολέμηση της αύξησης.

«Ο κορονοϊός έχει γίνει και πάλι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θνησιμότητας στην περιοχή μας», δήλωσε στο BBC, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει» για την καταπολέμηση του ιού.

Ο Κλούγκε δήλωσε ότι τα μέτρα υποχρεωτικού εμβολιασμού θα πρέπει να θεωρούνται ως «έσχατη λύση», αλλά ότι θα ήταν «πολύ επίκαιρο» να διεξαχθεί μια «νομική και κοινωνική συζήτηση» για το θέμα.

«Πριν από αυτό, υπάρχουν άλλα μέσα, όπως το πράσινο πιστοποιητικό», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν αποτελεί περιορισμό της ελευθερίας, αλλά μάλλον είναι ένα εργαλείο για να διατηρήσουμε την ατομική μας ελευθερία».

Η Covid 19 ρίχνει τη σκιά της στα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό στην Ευρώπη αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες κατά 10%.

Η αρνητική αυτή εικόνα που καταγράφεται όσο πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων όπου αναμένεται να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα των πολιτών οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων, πιο στοχευμένων αυτή τη φορά.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Η Αυστρία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία από την περασμένη Δευτέρα έθεσε σε ισχύ lockdown για τους περίπου δύο εκατομμύρια ανεμβολίαστους, ενώ χθες έγινε και η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που επέβαλε εκ νέου ολικό, εθνικό lockdown, το οποίο περιλαμβάνει και τους εμβολιασμένους πολίτες.

Το ολικό lockdown θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες.

Από την προηγούμενη Δευτέρα ήδη στην Αυστρία τα δύο εκατομμύρια των ανεμβολίαστων δεν είχαν πλέον δικαίωμα να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για ψώνια, για άθληση ή για να λάβουν ιατρική φροντίδα.

Στο εξής, το μέτρο του lockdown εφαρμόζεται στο σύνολο του πληθυσμού των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το ποσοστό του εμβολιασμού ανέρχεται στο 66%, σύμφωνα με το AFP (στο 63,9% στις 17/11, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Politico), παρά την εισαγωγή του πιστοποιητικού εμβολιασμού από την άνοιξη.

Επίσης από την 1η Φεβρουαρίου καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το σύνολο του πληθυσμού.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει προκαλέσει εθνικό συναγερμό στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές τους και έκανε λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού λοκντάουν.

“Δεν τολμώ να πω πώς θα είναι τα Χριστούγεννα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εξαρτάται από εμάς”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σπαν.

Σε περιοχές όπου τα ποσοστά νοσηλείας ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο, η πρόσβαση σε δημόσιες, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και στα εστιατόρια περιορίζεται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Μόλις το 67,2% των πολιτών στην πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης είναι πλήρως εμβολιασμένο, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της δυτικής Ευρώπης κυρίως λόγω μιας παράδοσης δυσπιστίας απέναντι στους εμβολιασμούς, ενώ μόνο το 5% έχει λάβει και τρίτη δόση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ