Πόσο απέχουμε από το τείχος ανοσίας

Καθώς πλησιάζουμε προς την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, και με τους εμβολιαστικούς ρυθμούς να μην ανεβάζουν ταχύτητα, απομακρύνεται ο στόχος της οικοδόμησης του τείχους ανοσίας μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Όπως είπε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η ανοσία αγέλης μέσω των εμβολιασμών αργεί πολύ, προσθέτοντας πως δεν φαίνεται εφικτός ο στόχος του 80% μέχρι τα τέλη Αυγούστου όπως ευελπιστούσαν οι ειδικοί.

Για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη,  πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ποσοστό που «μεταφράζεται» δηλαδή  στο 83% των ενηλίκων.

Όπως είπε, τώρα έχουμε 48% πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό και μαζί με τους νοσούντες αγγίζουμε» 58% ανοσία.

«Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό αυτών που νόσησαν και δίνουν ανοσία, αλλά αυτών που εμβολιάστηκαν και δίνουν ανοσία», υπογράμμισε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του καθηγητή, η κορύφωση του νέου κύματος στη χώρα αναμένεται στα μέσα Αυγούστου, εκτιμώντας πως θα συνοδευτεί με εβδομαδιαίο μέσο όρο γύρω στα 3.400 κρούσματα. 

Ο ίδιος εξήγησε πως λόγω της παραθεριστικής περιόδου θα υπάρξει νέα κινητικότητα. «Το χειρότερο σενάριο είναι 3.400 κρούσματα την ημέρα. Το πιο ήπιο σενάριο είναι για 2.800 κρούσματα την ημέρα», σημείωσε.

Τα δύο σενάρια

Σύμφωνα με τον καθηγητή υπάρχουν δύο σενάρια για την επιδημιολογική πορεία της χώρας έτσι όπως καθορίζεται από την εξέλιξη των εμβολιασμών:

  • Αν φτάσουμε στο 73-75% εμβολιασμών, θα υπάρχει σαφέστατη και ταχεία αποκλιμάκωση και έναν καλό χειμώνα.
  • Αν μείνουμε στο 53% (σ.σ. μέχρι τα μέσα Αυγούστου), θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά μετά θα έχουμε μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, από τέλος Σεπτεμβρίου και έπειτα.

Ώρα εμβολίου για εφήβους 12-15 ετών

Στο μεταξύ, και με στόχο να προστατευθεί ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών άναψε «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των εφήβων 12-15 ετών.

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Ant1 για τους εμβολιασμούς των παιδιών, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, εξήγησε πως η μετάλλαξη Δέλτα οδηγεί σε πολλά κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες και γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών. Μάλιστα είπε ότι τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών θα κάνουν δύο δόσεις του εμβολίου. 

Ωστόσο, όπως εξήγησε επίσης η κ. Θεοδωρίδου στη χθεσινή ενημέρωση, η νόσος φαίνεται να είναι πιο ήπια στα παιδιά και δεν έχουμε πολλές νοσηλείες, παρότι τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε ανήλικα παιδιά και εφήβους.

Η ίδια συμπλήρωσε επίσης ότι στα παιδιά έχουμε την πιθανότητα εμφάνισης ενός σπάνιου πολυοργανικού φλεγμονώδους συνδρόμου, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί μερικές εβδομάδες μετά τη νόσησή τους.

 Ακόμη, σημείωσε ότι τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από τα υπόλοιπα να προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ