Νέες αποφάσεις σε λίγες μέρες: Τι ζητούν οι ειδικοί, πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα και τι θα γίνει με το lockdown

Την επόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθούν τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα 22/11. Νέες αποφάσεις σε λίγες μέρες. Τι ζητούν οι ειδικοί, πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα και τι θα γίνει με το lockdown.

Ούτε λίγες ώρες δεν πέρασαν από την εφαρμογή των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους και άρχισε η συζήτηση για την εφαρμογή νέων προκειμένου να «σωθούν» τα Χριστούγεννα. Την ίδια ώρα όμως, και οι ειδικοί βάζουν στο τραπέζι το lockdown αλλά και τα μηνύματα από την Ευρώπη με τις σκληρές αποφάσεις που λαμβάνονται, προμηνύουν πως το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο στο μέτωπο της πανδημίας.

Νέα μέτρα ζητούν οι ειδικοί – Έπεσε η πρόταση για lockdown στην Ελλάδα
Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα 22/11, είναι στη σωστή κατεύθυνση, εκτιμούν στην πλειοψηφία τους οι ειδικοί, ωστόσο, δεν λείπουν οι αστερίσκοι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, όσα αποφασίστηκαν δεν θα έχουν άμεσα αποτελέσματα. «Θα έχουν αποτέλεσμα σε τουλάχιστον 1,5 μήνα, εάν υποθέσουμε ότι από σήμερα ξεκινούν μαζικά οι εμβολιασμοί» και θα «θα βοηθήσουν στην αποτροπή ενός βίαιου πέμπτου κύματος της πανδημίας».

Συμφωνεί με τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποδώσουν και θα ανακόψουν την πορεία της πανδημίας. Όμως, τόνισε, πως «αν δεν αποδώσουν θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα και ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown».

«Η χειρότερη και πιο δύσκολη απόφαση θα είναι το lockdown, το οποίο είναι εξαιρετικά επώδυνο, καθώς θα είναι καταστροφικό για την οικονομία και τους ανθρώπους. Δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σενάριο», είχε πει το Σαββατοκύριακο ο κ. Γεροτζιάφας, μιλώντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως εξήγησε, «το πρόβλημά μας είναι ότι σήμερα, τα κρεβάτια που είναι καλυμμένα στα νοσοκομεία, θα συνεχίσουν να είναι καλυμμένα και τις επόμενες 15 ημέρες, γιατί οι άρρωστοι με covid ακόμη και αν πάνε καλά, μένουν περισσότερο από τους άλλους ασθενείς. Άρα, όποιοι άλλοι αρρωσταίνουν, δεν θα έχουν κρεβάτι».

«Για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας» τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Να σταματήσει η συζήτηση περί lockdown υπογράμμισε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, και αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων για τα σούπερ μάρκετ, προτείνοντας να γίνεται η είσοδος για τους ανεμβολίαστους με rapid test και διπλή μάσκα.

Τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα, εκτίμησε, «με σχεδόν 600 άτομα στις ΜΕΘ και με θανάτους σαν να χάνουμε σχεδόν δύο πούλμαν», συστήνοντας και φέτος προσοχή στα εορταστικά τραπέζια που θα γίνουν.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πάντως, ξεκαθάρισε ξανά το πρωί της Δευτέρας ότι γενικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί δεν είναι δυνατόν η πλειοψηφία των πολιτών που επέλεξε να εμβολιαστεί να περιοριστεί, επειδή κάποιοι αρνούνται να κάνουν το αυτονόητο. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον υπουργό, τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν από την επιτροπή των ειδικών την επόμενη εβδομάδα, οι οποίοι και κάνουν τις εισηγήσεις προς την κυβέρνηση.

Πέφτει βαριά σκιά στην Ευρώπη


Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, παρά τα lockdown που υπήρξαν παρατεταμένα και αυστηρά, τα νέα κρούσματα του κορονοϊού γνωρίζουν νέα διαρκή άνοδο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό στην Ευρώπη αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες κατά 10%.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι βασικοί λόγοι είναι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών σε κάποιες χώρες της Ε.Ε., η ανοσία των εμβολιασμένων που φθίνει, αλλά και η κούραση του πληθυσμού από τα μέτρα.

Η Αυστρία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία ανακοίνωσε ολικό lockdown, που σύμφωνα με τον καγκελάριο θα έχει διάρκεια περίπου 20 ημερών.

Εθνικός συναγερμός έχει σημάνει στη Γερμανία, με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, να λέει από την περασμένη εβδομάδα πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο lockdown.

Στο Βέλγιο ξεκίνησε πάλι η τηλεργασία, στην Ολλανδία από 13 Νοεμβρίου έχει επιβληθεί μερικό lockdown, ενώ στην Ιρλανδία μπαρ και κέντρα διασκέδασης κλείνουν νωρίτερα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ