«Κλειδώνει» η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία – Το παρασκήνιο με τις ΗΠΑ

Στο δείπνο εργασίας που θα έχει ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ στο Παρίσι, αναμένεται να «κλειδώσει» η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, πρόκειται να οριστικοποιηθούν την Τρίτη στο Παρίσι. Στις συζητήσεις συμμετέχουν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Τρίτης έξω από το Ελιζέ από τους ηγέτες των δύο χωρών.

«Ας κάνουμε λίγη υπομονή» τόνισε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δείχνοντας πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Στο «πακέτο» της συμφωνίας, που αναμένεται να υπερβεί τα 4-5 δισ. ευρώ, φέρεται να βρίσκεται η παραχώρηση τριών φρεγατών Belhara, με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας και τριών κορβετών Gowind. Πληροφορίες κάνουν λόγο για την αγορά έξι ακόμη μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale των οποίων ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τα 24, ενώ όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει και συμφωνία που θα προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Το «παράθυρο» για την εξέλιξη της ελληνογαλλικής «συνεργασίας» άνοιξε μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της συμμαχίας ΗΠΑ- Βρετανίας- Αυστραλίας, η οποία εξόργισε τη Γαλλία καθώς έχασε πάνω από 50 δισ. από υπογεγραμμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την κατασκευή υποβρυχίων για λογαριασμό της Αυστραλίας.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης της γαλλική οργής και προκειμένου να μην διαρραγούν απόλυτα οι αμερικανογαλλικές σχέσεις, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι αποσύρουν το ενδιαφέρον τους από το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, ανάβοντας με αυτόν τον τρόπο το πράσινο φως στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε άλλες επιλογές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ