Αδιανόητο μπούλινγκ από την «παρέα της Άνδρου» στον υπουργό Ενέργειας που πράττει το σωστό (ναι, πράττει το σωστό) για την πράσινη ανάπτυξη, το περιβάλλον και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Periodista

Μπορεί η ενεργειακή κρίση να κλιμακώνεται σε πλανητικό επίπεδο, αλλά στην Ελλάδα μερικοί δεν καταλαβαίνουν τίποτα.


Και αναφερόμαστε σε δήθεν οικολόγους που ζουν εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες τους, για παρατρεχάμενους που σχηματίζουν «κοπάδια» που τρέχουν πίσω από τους «τσομπάνηδες», αλλά και για επιτήδειους, που ποιος ξέρει τι συμφέροντα εξυπηρετούν και ποια είναι τα κίνητρά τους.
Ένα «συστηματάκι» που το συγκροτούν «ακτιβιστές» της οικολογίας, δήθεν ευαίσθητοι δημοσιογράφοι, κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του του ΜΕΡΑ25, όπως επίσης και αυτοδιοικητικοί επιχειρεί να μπλοκάρει την υλοποίηση του σχεδιασμού για την πράσινη ανάπτυξη σε συγκυρία κρίσιμη και ενώ προσεχώς, όχι μόνο η χώρα μας, αλλά κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δοκιμαστούν στο πεδίο της ενεργειακής επάρκειας.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Άνδρος, όπου μία παρέα, χωρίς να έχει καμία στήριξη από την τοπική κοινωνία, επιχειρεί να μπλοκάρει την κατασκευή αιολικού σταθμού στην θέση Φραγκάκι.


Όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες – πράττοντας τα αυτονόητα, και αυτό το γράφουμε εμείς που ασκούμε καθημερινά σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – η γνωστή παρεούλα που έχει επικεφαλής τον βουλευτή του ΜΕΡΑ25, Κρίτωνα Αρσέννη, σηκώνει πάλι σκόνη, κάνει «σαματά» και κρύβεται πίσω από τις γραφειοκρατικές παθογένειες δεκαετιών. Από κοντά γνωστή για το ρόλο της «αριστερή» και «ευαίσθητη» εφημερίδα, που είναι τόσο «ευαίσθητη» ώστε πολλές φορές σε τέτοιου είδους ζητήματα η «ευαισθησία» ταυτίζεται με διαφόρων ειδών «συμφέροντα, αλλά αυτό τέλος πάντων είναι άλλη ιστορία με την οποία θα ασχοληθούμε σε άλλο «επεισόδιο». Στο παιχνίδι μπαίνει και η επίσημη εφημερίδα, το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, η «Αυγή», η οποία παρασύρεται από τον αντιπολιτευτικό της οίστρο και δημιουργεί – μαζί με κάποιους ανεξέλεγκτους βουλευτές Κυκλάδων – το σοβαρό ερώτημα «Μα ποιος διοικεί το κόμμα;» (Τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν ή δεν θέλουν την πράσινη ανάπτυξη, έχουν ή δεν έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες;).


Ήρθε λοιπόν τις προάλλες ο Κρίτων Αρσένης και κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι πραγματικά μια ωμή πολιτική παρέμβαση υπέρ μιας εταιρείας αιολικών στην Άνδρο η απόφασή του, χωρίς καμία εισήγηση καμίας υπηρεσίας, να ακυρώσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις αποφάσεις που είχαν λάβει, που ζητούσαν -τι;-, ζητούσαν από την εταιρεία των αιολικών στην Άνδρο να κάνει αποκατάσταση των παρανομιών. Και έρχεται ο κ. Σκρέκας προσωπικά και ακυρώνει τις αποφάσεις όλων των αρμόδιων οργάνων, χωρίς καμία εισήγηση από καμία αρμόδια υπηρεσία».


Μετά την ερώτηση ήρθε και το μπούλινγκ σε βάρος του υπουργού από την «ευαίσθητη» εφημερίδα.

Η παρέα που αντιμάχεται την πράσινη ανάπτυξη επικαλείται σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ωστόσο ήδη στο παρασκήνιο – και σύντομα στο προσκήνιο – τίθενται σοβαρά ερωτήματα για την επάρκεια των «αποκεντρωμένων».

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο και ο αρμόδιος υπουργός πράττουν το αυτονόητο. Ποιο είναι το αυτονόητο; Η συγκυρία δεν «σηκώνει» καθυστερήσεις. Το κράτος πρέπει να δράσει άμεσα διότι οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο με λιμούς, καταποντισμούς και την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται ήδη εδώ και όχι προ των πυλών, είναι καταιγιστικές.

Η αλήθεια για την υπόθεση

Επί της ουσίας τώρα, και επειδή η «παρέα της Άνδρου» κάνει λόγο για δήθεν περιβαλλοντική καταστροφή.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ καμία καταστροφή δεν έχει συντελεστεί στις παραλίες της Άνδρου, όπως καταγγέλλει η «ευαίσθητη» παρέα», ενώ σύμφωνα με όσα προκύπτουν έχουν τηρηθεί όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι και οι ανεμογεννήτριες είναι πλήρως εναρμονισμένες με το περιβάλλον στο νησί.

Θυμίζουμε τι είχαμε γράψει με στοιχεία για την υπόθεση:


Σύμφωνα με τις καταγγελίες: Έχουν υλοποιηθεί σε διαφορετική θέση (περί τα 25 μ.νοτιότερα) από αυτή που έχει παραχωρηθεί με την προαναφερόμενη απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας & Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Έχουν υπερβεί τα 287,47 τ.μ. αιγιαλού και συνεχόμενου θαλάσσιου χώρου, που παραχωρήθηκαν με την ίδια ως άνω προαναφερόμενη απόφαση, κατά 208,53 τ.μ. και εχουν κατασκευαστεί με διαφορετικά υλικά από αυτά που προβλέπονταν στην, από τον Μάρτιο 2017, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, βάσει της οποίας εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι, ήτοι από κυβόλιθους σκυροδέματος, αμμόσακους, σιδερένια ελάσματα, σκυροδέτηση κ.λ.π., αντί των προβλεπόμενων ξύλινων δοκαριών (timbermats).


Ποια είναι η αλήθεια:

Η παραλία στην οποία διεξάγει τις εργασίες η εταιρεία είναι ένας χώρος της Άνδρου που φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις ΑΔΜΗΕ στο νησί. Η κατασκευή στην οποία αναφέρονται οι Συρμαλένιος και η παρέα του, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι προσωρινή και θα αποξηλωθεί χωρίς να αφήσει κανένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Η ράμπα έχει υλοποιηθεί σε ελαφρώς διαφορετική θέση (περί τα 25 μ. νοτιότερα) από αυτήν που έχει παραχωρηθεί. Αυτό συνέβη έπειτα από απαίτηση του ΑΔΜΗΕ καθώς πολύ κοντά λειτουργεί μονάδα του για τη λειτουργία του υποθαλάσσιου καλωδίου των Κυκλάδων. Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν πρόκειται προφανώς για άνευ σημασίας αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού.

Για λόγους ασφάλειας πλοίου η ράμπα έπρεπε να «μπει» μέσα στην θάλασσα γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την υπέρβαση των 287,47 τ.μ. αιγιαλού και συνεχόμενου θαλάσσιου χώρου που παραχωρήθηκαν με τη σχετική απόφαση, κατά 208,53 τ.μ.
Σε ότι έχει να κάνει με τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, η ράμπα έχει κατασκευαστεί με διαφορετικά υλικά (αμμόσακους και προκατασκευασμένους αφαιρετούς κυβόλιθους), αλλά όχι με τρόπο που επηρεάζει περιβαλλοντικά την περιοχή.
Αν η εταιρεία δεν έκανε τις αναγκαίες τροποποιήσεις, οι οποίες επαναλαμβάνουμε, δεν έχουν καμία απολύτως επίπτωση στο περιβάλλον, θα είχαν καταστραφεί τα καλώδια του ΑΔΜΗΕ που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία ρεύματος όλων των νησιών των Κυκλάδων, αλλά αυτό όπως φαίνεται καθόλου δεν ενδιαφέρει τους δήθεν σωτήρες της Άνδρου. Αντιθέτως λοιπόν με όσα υποστηρίζουν ο Συρμαλένιος και η παρέα του, η δραστηριότητα της εταιρείας είναι απολύτως εναρμονισμένη με το περιβάλλον.
Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι πρόκειται για επουσιώδεις παρεμβάσεις – προσωρινές αφαιρούμενες, οι οποίες δεν θα έχουν κανένα απολύτως αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Τα παραπάνω δεν θα τα διαβάσετε πουθενά. Τα ρεπορτάζ και οι αναφορές των «ευαίσθητων» τείνουν προς την «συνθηματολογία» και όχι προς την «τεκμηρίωση».

Τα παραπάνω δεν θα τα διαβάσετε πουθενά. Τα ρεπορτάζ και οι αναφορές των «ευαίσθητων» τείνουν προς την «συνθηματολογία» και όχι προς την «τεκμηρίωση».

Και κάτι ακόμη: Η ευαισθησία είναι επιλεκτική, καθώς όταν άλλοι αλωνίζουν, δεν κουνιέται φύλλο και ο νοών νοείτω.


Διαβάστε δύο αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για την υπόθεση ΕΔΩ και ΕΔΩ

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ