Καλπάζουν με 154,8% το αέριο, με 56,7% το ρεύμα, με 36% το πετρέλαιο θέρμανσης, με 21,6% τα καύσιμα – Η ΕΛΣΤΑΤ εξευτέλισε τις προαναγγελίες ισχνών αυξήσεων
Η ακρίβεια που εξανεμίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς «έτρεξε» με το πρωτοφανές 6,2% τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή την Τρίτη.
Πρόκειται για μία τιμή που η Ελλάδα δεν έχει δει ποτέ αυτόν τον αιώνα, καθώς ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός ήταν τελευταία φορά ψηλότερα το μακρινό 1997, όταν είχε κλείσει στο +5,5.
Τα νοικοκυρία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ιδιόκτητους χώρους είναι οι μεγάλοι χαμένοι της αδιαφορίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον περιορισμό του πλήγματος από τις ανατιμήσεις, όπως κάνει σαφές το +22,6% στο κόστος στέγασης (ενοίκια, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης).
Οι τιμές λιανικής για την συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων και υπηρεσιών έξωθούνται σε μεγάλες ανατιμήσεις από το +11,1 στο κόστος μεταφοράς, που φυσικά βαρύνει και τους πολίτες στην καθημερινή του μετακίνηση. Ενδεικτικά, με 7% ανατιμήθηκαν ρούχα, παπούτσια και συναφή προϊόντα.
Το πλήγμα είναι σοβαρό ακόμη και για τα χρειώδη μιας οικογένειας προκειμένου να τραφούν ενήλικες και παιδιά, με τις αυξήσεις να φτάνουν το +5,2% στην Διατροφή (στο ψωμί, τα δημητριακά, τα άλευρα, τα ζυμαρικά, αλλά και το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα τυριά, το ελαιόλαδο, τα νωπά φρούτα και λαχανικά).
Σε μία σειρά αγαθών και υπηρεσιών οι ανατιμήσεις κυριολεκτικά «κόβουν την ανάσα»:
154,8% στο φυσικό αέριο
56,7% στον ηλεκτρισμό
36% στο πετρέλαιο θέρμανσης
21,6% στα καύσιμα και λιπαντικά
17,6% στο κρέας αμνοεριφίων
7,4% στα παρασκευάσματα κρέατος
15,4% στο ελαιόλαδο
14,4% στα νωπά λαχανικά
12,3% στις πατάτες
8,4% στα νωπά φρούτα
7% στα ζυμαρικά
6,6% στα άλευρα και δημητριακά
6,3% στα τυριά
6,1% στο γιαούρτι
5% στο ψωμί
5,9% στα νωπά ψάρια
Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ γελοιοποιεί στην πράξη τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ισχνές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, την ώρα που το Μαξίμου «επαίρεται» για ισχυρούς και πολλαπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης το 2021 και το 2022.