Ραγδαίες εξελίξεις στην εφημερίδα του Βαξεβάνη: Καταγγελίες, περικοπές και απολύσεις στο Documento

Για τακτικές εκφοβισμού και απολύσεις στο Documento έκανε λόγο προ ημερών η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ” ενώ η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση μιλώντας για μία απόλυση που στη συνέχεια έγιναν τρεις. Οι δύο από τους τρεις που απολύθηκαν (και διεκδικούν επαναπρόσληψη) μιλούν για εκδικητικές απολύσεις, με αφετηρία τη μεγάλη κρίση που είχε οδηγήσει τον Βαξεβάνη να πάρει απόφαση λουκέτου στην εφημερίδα, απόφαση που ευτυχώς για τους εργαζόμενους (και όχι μόνο) γρήγορα την άλλαξε. Τώρα απολύθηκαν μία πολιτιστική συντάκτρια, μία συντάκτρια ύλης και ο υπεύθυνος του site.

Περικοπές λοιπόν στην εφημερίδα του Κώστα Βαξεβάνη οι οποίες, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, έχουν σχέση με το άδικο πρόστιμο των 235 χιλιάδων ευρώ που τους καταλόγισε η ΑΑΔΕ.

Ο εκδότης του Documento έστειλε επιστολή στην ΕΣΗΕΑ σημειώνοντας πως «μοιραία κάνω τις ελάχιστες περικοπές ελπίζοντας να αντέξω». 

Η επιστολή Βαξεβάνη:  

Αγαπητά μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Κατά του Documento μεθοδεύτηκε επί τρία χρόνια στημένος φορολογικός έλεγχος με σκοπό τον στραγγαλισμό του. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε δημοσιεύσει, προκειμένου να μας εξοντώσουν οικονομικά χάλκευσαν και παραποίησαν στοιχεία. Σχετική ανακοίνωση έχει βγάλει η ΕΙΗΕΑ με την οποία καταγγέλει τις μεθοδεύσεις. 

Η ΕΣΗΕΑ τα γνωρίζει αυτά αλλά δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση καταδίκης των μεθοδεύσεων εναντίον της εφημερίδας για να αποτραπεί το κακό. Το αποτέλεσμα ήταν να καταλογίσουν με τα χαλκευμένα στοιχεία 235.000 ευρώ πρόστιμο τα οποία πρέπει να καταβληθούν και να διεκδικήσω στο μακρινό μέλλον την δικαίωση μου. Σε αυτό το ποσό πρέπει να συνυπολογίσετε 50.000 ευρώ έξοδα για να διεκδικήσω το δίκιο μου στα δικαστήρια. Όλα αυτά αφορούν φορολογικό έλεγχο μιας χρονιάς και αναμένεται καταλογισμός για δύο έτη ακόμη. Δηλαδή πρέπει να καταβληθούν ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. 

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν ο οικονομικός στραγγαλισμός έχει επέλθει. Η μοιραία ώρα για την οποία δεν ενδιαφερθήκατε, έφτασε. Πρέπει να προφυλάξω την εφημερίδα και τους εργαζόμενους. Μοιραία κάνω τις ελάχιστες περικοπές ελπίζοντας να αντέξω. Θεωρώ ότι πρέπει να καταλάβετε τι συμβαίνει και να επιδείξετε λογική και κατανόηση. 

Το ελάχιστο που οφείλετε να κάνετε είναι να καταδικάσετε τώρα τις επιθέσεις στο Documento. Αυτή είναι η αιτία της κατάστασης στην οποία οδηγηθήκαμε και όχι κάποιες δικές μου αποφάσεις. 

Σας καλώ να πάρετε τώρα απόφαση καταδίκης των μεθοδεύσεων εναντίον της εφημερίδας και των δημοσιογράφων της. Διαφορετικά θα αρχίσω να πιστεύω ότι κάποιοι θέλουν να κλείσει το Documento. Όπως άλλωστε και η κυβέρνηση.
Συναδελφικά Κώστας Βαξεβάνης

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την άδικη απόλυση συναδέλφου από την εφημερίδα DOCUMENTO. Η εργοδοσία με συνοπτικές διαδικασίες απομάκρυνε την συνάδελφο, η οποία εργαζόταν επί εξήμισι χρόνια στο Πολιτιστικό Τμήμα, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται και δηλώνει ότι θα σταθεί αρωγός σε κάθε ενέργεια της συναδέλφου για την προάσπιση των εργασιακών της δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στα ΜΜΕ»:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΟ DOCUMENTO

Θα περίμενε κάποιος πως σε μια εφημερίδα που θεωρεί ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της προπαγανδιστικής καταιγίδας του μεγάρου Μαξίμου και ισχυρίζεται πως πρωταγωνιστεί στην ερευνητική αποκαλυπτική δημοσιογραφία απέναντι στην εξουσία, οι εργαζόμενοι συντάκτες θα λειτουργούσαν και θα βίωναν εργασιακό κλίμα αυτονομίας, ελευθερίας και συλλογικής αλληλεγγύης.
Στην εφημερίδα του Documento ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Εδώ και πολλούς μήνες οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι βιώνουν κλίμα εκφοβισμού στα όρια της εργοδοτικής τρομοκρατίας.
Οι νέες απολύσεις δεν είναι παρά εκδικητικές καθώς πραγματοποιήθηκαν χωρίς καμία αιτιολογία. Προστίθονται στις άλλες δύο απολύσεις και τις τουλάχιστον 12 παραιτήσεις των προηγούμενων μηνών, που ήταν αποτέλεσμα των συνθηκών εκφοβισμού με επίκεντρο όσους ανέπτυξαν συνδικαλιστική δράση απέναντι στις κινήσεις περικοπών του εκδότη.
Ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης χρησιμοποιεί το περίφημο “διευθυντικό δικαίωμα” της εργοδοσίας για να απολύει, χωρίς καμία αιτία, με κριτήρια που μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Ή να μετακινεί εργαζόμενους σε άσχετα αντικείμενα και να δηλώνει πως “θα τους αντικαταστήσει”, σαν οι δημοσιογράφοι να είναι «προϊόντα», με ημερομηνία λήξης. Η απαίτησή του να μην έχουν γνώμη και άποψη οι συντάκτες, να μην μιλάνε και να σκύβουν το κεφάλι σε οποιαδήποτε εκφοβιστική τακτική του αποδεικνύει πως ο εκδότης δεν θέλει ούτε χρειάζεται ελεύθερους δημοσιογράφους.
Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ” καταγγέλλει την τακτική εκφοβισμού και απολύσεων στο Documento και απαιτεί τις άμεσες επαναπροσλήψεις των δημοσιογράφων. Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων δημοσιογράφων και καλούμε την ΕΣΗΕΑ του «εύλογου προβληματισμού» να στηρίξει στην πράξη τους δημοσιογράφους στην εφημερίδα: Αγωνιστικά!

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ