Πώς ο Μπέος (και όχι μόνο) προκαλεί «πονοκέφαλο» στη ΝΔ

Οι – σε ζωντανή μετάδοση – ομοφοβικές και σε κάθε περίπτωση απαράδεκτες δηλώσεις του επανεκλεγέντος δημάρχου Βόλου, το βράδυ της Κυριακής, επανέφεραν από το… παράθυρο το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ένα θέμα που είχε ανακινήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ωστόσο, εν συνεχεία έμοιαζε να… αποφεύγει να αναφέρεται σε αυτό, παρά μόνο όταν δεχόταν συγκεκριμένη ερώτηση.

Οι βαρύτατες εκφράσεις του Αχιλλέα Μπέου σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, εκφράσεις που ήταν προσβλητικές συνολικά για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, έμοιαζαν εμμέσως συμπληρωματικές σε δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και της Κ.Ο. της ΝΔ που «έβαζαν βόμβα» στις προθέσεις του πρωθυπουργού να προχωρήσει το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αναζητώντας, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μια «πολιτικά ουδέτερη» περίοδο, ώστε να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

«Εγώ την άποψή μου, την προσωπική την έχω εκφράσει. Είμαι αντίθετος. Έχω πει ότι δεν θα το ψηφίσω. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα του πρωθυπουργού» είπε την περασμένη Παρασκευή στο Action24 o υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, κάνοντας λόγο για «θεωρητική συζήτηση» επί του ζητήματος και ξεκαθαρίζοντας ότι «επί του παρόντος η κυβέρνηση δεν φέρνει και δεν έχει τέτοιου είδους πρωτοβουλία», ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας μια πάγια θέση του.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, σχολιάζοντας δήλωση του Σ. Κασσελάκη ότι θέλει με το σύντροφό του να αποκτήσουν δύο αγόρια με παρένθετη μητέρα, σημείωσε ότι «ορθά η ΕΕ απαγορεύει πλην εξαιρέσεων λόγω υγείας την επιλογή φύλου όπως και την επιλογή χαρακτηριστικών, π.χ. χρώμα ματιών, ως αντίθετες πρακτικές σε βιοηθικούς κανόνες. Τέτοιες λογικές παραπέμπουν σε ευγονική και κίνδυνο διατάραξης ισορροπίας».

Οι δηλώσεις Βορίδη και Πλεύρη έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ο πρώτος είναι υπουργός Επικρατείας και η «φωνή» του πρωθυπουργού στη Βουλή, όταν απουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο δεύτερος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος και, ως εκ της θέσεώς του, εκφραστής της «γραμμής» της ΝΔ εντός του Κοινοβουλίου. Όμως, η εμφανής αντίθεσή τους σε μια εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης υποκρύπτει βαθύτερες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός της ΝΔ για το θέμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, έχει επίσης τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι βουλευτές που βρίσκονται στη σφαίρα της επιρροής του έχουν ταυτόσημες απόψεις. Επίσης, πληροφορίες από την Κ.Ο. της ΝΔ αναφέρουν ότι σημαντικός αριθμός βουλευτών που προέρχονται από το πιο συντηρητικό κομμάτι του κόμματος και εκλέγονται σε πιο «σκληρές» περιφέρειες έχουν ξεκαθαρίσει ότι, παρά τις επαφές που κάνει μαζί τους ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, για το θέμα, δεν πρόκειται να στηρίξουν μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Πώς μεταφράζονται όλα αυτά σε «σκληρούς» αριθμούς, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για ένα τέτοιο θέμα; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 30-40 μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ προτίθενται ή να καταψηφίσουν ή να απέχουν από μια ψηφοφορία για τη θεσμοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, ενώ ανάλογα με τη διατύπωση στο σχετικό νομοσχέδιο της ρύθμισης για την τεκνοθεσία, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κι άλλο.

Επίσης, ορισμένοι εντός της ΝΔ εκφράζουν ανησυχία ότι μια τέτοια πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα δώσει «αέρα στα πανιά» των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ και θα αποξενώσει ψηφοφόρους πιο… συντηρητικών αρχών, προκαλώντας ζημιά – ενδεχομένως ανήκεστη – στην εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι «για το συγκεκριμένο ζήτημα, για το συγκεκριμένο νομοθέτημα, όπως έχει δεσμευτεί, προφανώς θα ανακοινώσουμε τον χρονισμό αυτών των παρεμβάσεων, όταν υπάρχει κάτι και εγώ μπορώ να σας το πω. Αλλά δεν αλλάζουμε ούτε τη θέση μας, ούτε όσα έχουμε πει».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...