Πότε και πως θα απαντήσει το Ισραήλ στο Ιράν;

Έντονη ανησυχία στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα γεγονότα, ενώ η προσοχή στρέφεται στην επόμενη ημέρα.

Η μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναχαιτίστηκε από τον «σιδερένιο θόλο», με τη συνδρομή αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών μαχητικών, καθώς και την αεράμυνα της Ιορδανίας, όμως τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην αντίδραση του Τελ Αβίβ.

Κορυφώνεται η αγωνία για το πώς και πότε θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους. Όλοι οι μεγάλοι παίχτες στη διεθνή κοινότητα επισημαίνουν την ανάγκη να αποτραπεί η κλιμάκωση. Ωστόσο κανείς δεν αποκλείει μία μη ορθολογική αντίδραση.

Ενώ οι σύμμαχοι του συνιστούν αυτοσυγκράτηση, η Τεχεράνη προειδοποιεί σε όλους τους τόνους τόσο το Ισραήλ όσο και τις ΗΠΑ να μη δώσουν συνέχεια.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου συγκρούστηκαν εκείνοι που ζητούν σκληρά αντίποινα, με την πλευρά που πιστεύει ότι πρέπει η χώρα να ακολουθήσει τη σύσταση των ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει μία κίνηση που θα εξελιχθεί σε πλήρους κλίμακας περιφερειακό πόλεμο.

Διάφορα σενάρια έχουν έρθει στο φως. Οι επενδυτές ποντάρουν προς το παρόν σε εκείνο της μετρημένης αντίδρασης, με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων, όπως ανέφερε δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο NBC News. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο τάσσεται υπέρ των αντιποίνων κατά του Ιράν για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, αλλά διχάζεται ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μιας τέτοιας απάντησης, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι την Κυριακή.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης στα αγγλικά, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά την επίθεση του Ιράν.

Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι τόνισε: «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν», προσθέτοντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή».

Επιπλέον ανέφερε: «Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση.

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή»

Το πενταμελές υπουργικό συμβούλιο πολέμου, στο οποίο ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και ο υπουργός Μπένι Γκαντζ λαμβάνουν αποφάσεις αναμένεται να κληθεί εκ νέου για περαιτέρω συζητήσεις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ