Πότε θα γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού

Οι επικείμενες εβδομάδες φέρνουν σημαντικές αλλαγές στον οικονομικό χάρτη της Ελλάδας, με την αύξηση του κατώτατου μισθού να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η νέα υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ξεκινά διαδικασίες αύξησης του μισθού, με την αλλαγή αυτή να αναμένεται να ισχύσει από τον Μάιο.

Η προβλεπόμενη αύξηση, που εκτιμάται σε περίπου 5%, θα συμπεριλάβει και τον τρέχοντα πληθωρισμό. Η κίνηση αυτή της υπουργού αναμένεται να ανεβάσει τον κατώτατο μισθό στα 820 – 830 ευρώ από 780 ευρώ, δηλαδή μια αύξηση μεταξύ 5,5% και 6,5%.

Για την υλοποίηση της αύξησης του κατώτατου μισθού, απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα. Ειδικότερα, μια τριμελής επιτροπή συντονισμού θα απευθύνει πρόσκληση προς εξειδικευμένους φορείς για τη σύνταξη αναλυτικών εκθέσεων σχετικά με τον κατώτατο μισθό. Στη συνέχεια, αυτές οι εκθέσεις θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση της τελικής απόφασης.

Το κεντρικό ζήτημα που εγείρεται είναι η ανάγκη για επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ένα αίτημα που τονίζεται από τη ΓΣΕΕ. Η Ελλάδα, με μόνο το 27% των εργαζομένων της να καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις, βρίσκεται σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 80%.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, παρά την αναγκαιότητά της, εμφανίζεται να είναι χαμηλή σε σχέση με τον αυξημένο πληθωρισμό, ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων. Αυτό δεν μπορεί παρά να αντικατοπτρίζει την ευρύτερη οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Συνοψίζοντας, η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού αποτελεί ένα βήμα προς την οικονομική βελτίωση για πολλούς Έλληνες εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει την ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στις εργασιακές σχέσεις και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...