«Πόλεμος» στην Ευρώπη για την πρόταση της Κομισιόν – Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα

Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα και συνολικά για τις χώρες του νότου προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη στην περίπτωση που η Ρωσία κάνει πράξη τις απειλές της μειώνοντας την ροή του αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόταση που παρουσίασε – η οποία θα συζητηθεί στις 26 Ιουλίου στις Βρυξέλλες – «θέτει ως στόχο για όλα τα κράτη μέλη τη μείωση της ζήτησης αερίου κατά 15% μεταξύ της 1ης Αυγούστου 2022 και της 31ης Μαρτίου 2023».

Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η Ισπανία και η Πορτογαλία – εμφανίζονται αρνητικές στην υλοποίηση αυτής της πρότασης, καθώς όπως υποστηρίζουν «δεν είναι δίκαιη και το σκεπτικό της στηρίζεται και πάλι στο λιγότερο κακό για τις χώρες του Βορρά».

«Η Ελλάδα, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση, κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εάν τελικά διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και συνέχισε εξηγώντας ότι το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που σημαίνει πως οι οποίες μειώσεις θα προκαλέσουν προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι μία τέτοια μείωση δεν πρόκειται να συμβάλλει στην ενίσχυση των βόρειων χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχει προβεί και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια.

Τα στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι μία τέτοια λύση είναι ότι χειρότερο για την χώρα μας τη συγκεκριμένη στιγμή αν μάλιστα κάποιος σκεφτεί ότι το μέτρο αυτό μπορεί και να ισχύσει από την 1η Αυγούστου, δηλαδή την περίοδο που στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε καύσωνες. Μία πιθανή μείωση της επάρκειας του ηλεκτρικού ρεύματος θα έφερνε πολύ σοβαρά προβλήματα στους πολίτες αλλά και στους τουρίστες που βρίσκονται στην χώρα μας.

Η πρόταση αυτή φαίνεται ωστόσο ότι έχει ξεσηκώσει θόρυβο σε πολλές χώρες. «Η Ισπανία δεν υποστηρίζει αυτήν την πρόταση», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα, εκφράζοντας λύπη που αυτό το σχέδιο δεν αποτέλεσε προηγουμένως αντικείμενο συζήτησης.

«Θα αντιταχθούμε στην επιβολή υποχρεώσεων που υπερβαίνουν, σε επίπεδο προσπαθειών, αυτό μου μας αναλογεί», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ισπανίδα υπουργός σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι ούτε το πιο αποτελεσματικό ούτε το πιο δίκαιο.

Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν όμως και από την πλευρά της Πορτογαλίας, με τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας να τονίζει πως η χώρα του δεν πρόκειται να υποστηρίξει το σχέδιο που αποσκοπεί στη μείωση κατά 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον 12 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχίες και ενστάσεις αναφορικά με το σχέδιο του 15% που ανακοινώθηκε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γρίφος από την Όλγα Γεροβασίλη μετά τις δημοσκοπήσεις για όσα θα ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Οι...

Αληθεύει; 248.000 ευρώ για να τραγουδήσει η Μποφίλιου στο Σύνταγμα;

Η Πυθία καταγράφει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Δεν...

Κόλαφος ο Τσακαλώτος διέσυρε δημόσια τους πραξικοπηματίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα αίσχη σε βάρος Κασσελάκη και βάσης (vid)

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...