Πως ο Νετανιάχου ενόχλησε το Κατάρ

Πρόσφατες δηλώσεις που αποδίδονται στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχουν προκαλέσει ενόχληση στο Κατάρ, κυρίως λόγω των αναφορών τους στον μεσολαβητικό ρόλο του Κατάρ στον πόλεμο στη Γάζα. Οι δηλώσεις αυτές, που καταγράφηκαν από το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 12, περιλαμβάνουν κριτική εναντίον του Κατάρ για τον ρόλο του ως μεσολαβητής, καθώς και εκφράσεις απογοήτευσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την έλλειψη πίεσης στο κράτος του Κόλπου.

Το Κατάρ, έχοντας εμπλακεί ενεργά στη διαμεσολάβηση, συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την ανακωχή μιας εβδομάδας, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση περισσότερων από εκατό ομήρων της Χαμάς. Η χώρα αυτή διαδραματίζει συνεχώς έναν κεντρικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Γάζα, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και διευκολύνοντας τις διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη πλευρά, τα σχόλια του Νετανιάχου αντικατοπτρίζουν μια πικρία για τον ρόλο του Κατάρ, καθώς επισημαίνει ότι «η χώρα αυτή έχει τα μέσα να ασκήσει πίεση στη Χαμάς λόγω της χρηματοδότησής της». Η δυσαρέσκειά του επεκτείνεται και στην ανανέωση της συμφωνίας για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Κατάρ, θεωρώντας την ως ένδειξη ελλιπούς πίεσης από τις ΗΠΑ.

Η αντίδραση της Ντόχας στα σχόλια αυτά ήταν έντονη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ Ανσάρι, χαρακτήρισε τα σχόλια ως «ανεύθυνα και καταστροφικά» για τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης. Τονίζεται επίσης ότι τα σχόλια του Νετανιάχου φαίνεται να υπηρετούν περισσότερο πολιτικές παραμέτρους παρά την επίλυση της κατάστασης των ομήρων.

Συνοψίζοντας, η διαφωνία μεταξύ του Ισραήλ και του Κατάρ σχετικά με τον μεσολαβητικό ρόλο της τελευταίας στη Γάζα αναδεικνύει τις περίπλοκες διεθνείς διαστάσεις της συνεχιζόμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...