Πως οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να σημειώσουν πτώση ως και 50%

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να καταγράψουν μεγάλη μείωση το επόμενο έτος, εάν οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ σταματήσουν την πολιτική περικοπών της παραγωγής που ενισχύει τις τιμές, εκτίμησε ο επικεφαλής για τα εμπορεύματα της Citigroup, Max Layton, μιλώνυας στο Bloomberg TV.

Ο ΟΠΕΚ πρόκειται να εφαρμόσει μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά επιπλέον 900.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2024, πέρα ​​από τις προηγούμενες δεσμεύσεις του για μείωση της παραγωγής που ίσχυσαν φέτος.

Εάν τα κράτη μέλη συνεργαστούν για να διατηρήσουν αυτές τις ποσοστώσεις, οι τιμές του πετρελαίου θα ισορροπήσουν γύρω στα 70-80 δολάρια ανά βαρέλι, δήλωσε ο Layton.

Παράλληλα, εάν επανέλθει η πλεονάζουσα παραγωγικότητα του ΟΠΕΚ, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να μειωθούν μεταξύ 30%-50%, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα σενάριο που δεν θα ήθελε να δει ο ΟΠΕΚ.

«Πιστεύω ότι η εναλλακτική είναι τόσο επώδυνη, που το πιο πιθανό είναι να περιορίσουν την παραγωγή κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους στη σωστή τιμή», είπε.

Τι θα διαμορφώσει το κλίμα στην αγορά το 2024

Φέτος, η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης και το πλεόνασμα στην προσφορά πετρελαίου άσκησαν σημαντικές πιέσεις στις τιμές του αργού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Layton, οι πιέσεις αυτές θα συνεχιστούν μέχρι το 2024, με το συνολικό πλεόνασμα να ανέρχεται σε περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα.

Ο Layton εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι θα δούμε κάποια ανάκαμψη στην ζήτηση από την Κίνα, αν και άλλοι αναλυτές δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη προειδοποιώντας ότι η δυσχερής οικονομική κατάσταση στην ασιατική χώρα θα μπορούσε να προκαλέσει απότομη πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενθαρρύνοντας τον ΟΠΕΚ να περιορίσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου.

«Η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω περικοπές του ΟΠΕΚ+ εάν η αγορά πετρελαίου μετατοπιστεί αποφασιστικά σε πλεόνασμα, αλλά η τελευταία συμφωνία στα τέλη Νοεμβρίου 2023 ανέδειξε μια απροθυμία για τη μείωση της παραγωγής», ανέφερε ο οίκος Fitch. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί κατά 2,1% το επόμενο έτος.

Αν σταματήσουν οι περικοπές;

Βέβαια άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να σταματήσει βραχυπρόθεσμα τους περιορισμούς της παραγωγής του και να πλημμυρίσει την αγορά με προσφορά προκειμένου να αμβλύνει την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα των παραγωγών από τις ΗΠΑ.

Καθώς η ισχυρή παραγωγή από τη Δύση έχει περιορίσει τον αντίκτυπο των περικοπών του ΟΠΕΚ, η πτώση της τιμής θα «χρεοκοπήσει» την αμερικανική βιομηχανία, σχολίασε στο Business Insider ο βετεράνος της αγοράς Πολ Σάνκι. «Νομίζω ότι για να είμαι συγκεκριμένος, είναι ένας πόλεμος για τα μερίδια της αγοράς», είπε χαρακτηριστικά.

Μια τέτοια κίνηση όμως θα μπορούσε να πλήξει και τον ίδιο τον ΟΠΕΚ, με ορισμένες χώρες μέλη να απαιτούν υψηλότερες τιμές του πετρελαίου για να καλύψουν τις κρατικές δαπάνες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ