Πως η Ευρώπη πετάει τα ληγμένα φάρμακα της Pfizer και χάνει δισεκατομμύρια ενώ οι ΗΠΑ τα επιστρέφουν

Τα αντιικά φάρμακα της Pfizer για την αντιμετώπιση του Covid-19, όπως το Paxlovid, αξίας τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων, έχουν πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων στην Ευρώπη, καθώς πολλές δόσεις έληξαν πριν από την προθεσμία λήξης τους. Σύμφωνα με δεδομένα υγείας που επικαλείται ο Financial Times, το Paxlovid ήταν πιο εύκολο να αποκτηθεί στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη, όπου οι αυστηρές προϋποθέσεις για το ποιος μπορεί να λάβει το φάρμακο περιόρισαν την πρόσβαση.

Τα στοιχεία από τον όμιλο ανάλυσης Airfinity δείχνουν ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια κουτιά του Paxlovid αξίας περίπου 1,1 δισ. δολάρια έχουν λήξει. Εκτιμάται ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024, συνολικά περίπου 3,1 εκατομμύρια κουτιά θα έχουν λήξει, ενώ το κόστος για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας θα φτάσει περίπου τα 2,2 δισ. δολάρια.

Υπήρξαν ανησυχίες για το πώς το Paxlovid αλληλεπιδρά με άλλα κοινά φάρμακα, περιορίζοντας τη συχνότητα συνταγογράφησής του. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμάται ότι περίπου 1 εκατομμύριο δόσεις Paxlovid αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν ξεπερασμένες στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ αναμένεται ότι άλλες 550.000 δόσεις θα λήξουν τον Φεβρουάριο και περίπου 650.000 έως το τέλος Ιουνίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε: Πρωτοχρονιά με έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση συμφώνησε με τη Pfizer να επιστρέψει περίπου 7,9 εκατομμύρια κουτιά Paxlovid, με εκτιμώμενο κόστος για την εταιρεία περίπου 4,2 δισ. δολάρια. Στην Ιαπωνία, εγκρίθηκε ένα άλλο αντιικό φάρμακο, το Xocova, από τη Shionogi.

Η Pfizer αναφέρει ότι η λήξη και καταστροφή των δόσεων μπορεί να είναι αναπόφευκτη συνέπεια μιας πανδημίας, με στόχο την προστασία των πληθυσμών. Παράλληλα, ορισμένες χώρες μπορεί να έχουν υπεραγοράσει το φάρμακο όταν έγινε διαθέσιμο, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τη ζήτηση ήταν δύσκολο να προβλεφθεί.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ