Πως «διαβάζει» η Κουμουνδούρου τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν

Θετικά “διαβάζει” η Κουμουνδούρου τις πληροφορίες για συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο σχολιάζοντας πως σε μία περίοδο αποσταθεροποίησης είναι επιβεβλημένη κι ως εκ τούτου εφόσον επιβεβαιωθεί και “κλειδώσει” συνιστά θετική εξέλιξη.

Ως γνωστόν άλλωστε κατά τη… συζήτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Ουκρανία ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε προβάλλει ως μονόδρομο για τη χώρα μας το διάλογο με την Τουρκία και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής, προοπτική που αμέσως μετά έδειξε να αποδέχεται ο κ. Μητσοτάκης.

Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή και τις διαρροές που προέρχονται από την τουρκική πλευρά, δηλαδή ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει στον Έλληνα πρωθυπουργό όλα τα ζητήματα, από την υφαλοκρηπίδα έως την αποστρατιωτικοποίηση νησιών και τις έρευνες για φυσικό αέριο υπενθυμίζει ότι πρέπει να υπάρχουν σαφείς “κόκκινες γραμμές” με άμεσο στόχο τη μείωση της έντασης και απώτερο σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Κατά τ’ άλλα επιστροφή στους, προ πολέμου στην Ουκρανία, ρυθμούς επιδιώκει η αξιωματική αντιπολίτευση μετά και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Η αντίστροφη μέτρηση για το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (14-17 Απριλίου) έχει ξεκινήσει και η ηγεσία της Κουμουνδούρου δείχνει πως εξετάζει όλα τα σενάρια ως πιθανά ακόμη και αυτό της προκήρυξης εκλογών τον Μάιο. Ως εκ τούτου τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν κανονικά οι εξορμήσεις του προέδρου του κόμματος τόσο σε γειτονιές της Αθήνας όσο και σε πόλεις της περιφέρειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη είπε ξεκάθαρα πως κατά τη γνώμη του η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη “νομίζω ότι δεν θα αντέξει”, πρωτίστως λόγω της ακρίβειας και της έλλειψης αντοχών εκ μέρους της κοινωνίας και μάλιστα έθεσε και το δίλημμα της επόμενης αναμέτρησης λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει εάν θέλει έναν πρωθυπουργό της δικαιολογίας ή έναν πρωθυπουργό της υπευθυνότητας.

Η Κουμουνδούρου παρακολουθεί τα “σημάδια” κι ένα από αυτά είναι και η ανακοίνωση εκ μέρους της ΝΔ της καθόδου του πρώην υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην περιφέρεια Δυτικής Αθήνας. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Κατά την τελευταία του συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση για τους πιο ευάλωτους γύρω στο Πάσχα ενώ υπονόησε ότι και η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να δοθεί νωρίτερα από τον Μάιο.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου πιέζεται από την έκρηξη ακρίβειας, η οποία όπως φροντίζουν να υπενθυμίζουν όχι μόνο προϋπήρχε των γεγονότων στην Ουκρανία αλλά η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να την αντιμετωπίσει, και εκτιμούν ότι θα πιεστεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες με την εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα και στην ενέργεια.

Άρα, εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να σώσει οτιδήποτε εάν σώζεται προκηρύσσοντας τις εκλογές τον Μάιο ακόμη και για τον Μάιο. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν και έντονη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης τόσο για το αβάσταχτο κόστος ζωής όσο και για την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια στην ελληνική κοινωνία, στοιχεία που κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχει τις κεραίες του τεντωμένες.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε χθες στην Αθήνα από το Φανάρι όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Στη συνομιλία τους κυριάρχησε η σημασία που έχει, να υπάρξουν διεθνείς πρωτοβουλίες για ειρήνη στην Ουκρανία, με άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της ρωσικής εισβολής.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...