Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν τον Ιανουάριο για 10ο διαδοχικό μήνα και είναι τώρα κατά περίπου 18% κάτω από το ρεκόρ που είχαν καταγράψει τον περασμένο Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός του ΟΗΕ για τα τρόφιμα.
Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα τρόφιμα που διακινούνται παγκοσμίως, είχε μέση τιμή 131,2 μονάδες έναντι 132,2 για το Δεκέμβριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή του δείκτη από το Σεπτέμβριο 2021.
Η τιμή του δείκτη για το Δεκέμβριο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από την αρχική εκτίμηση που ήταν 132,4.
Οι μειώσεις στις τιμές των φυτικών ελαίων, των γαλακτοκομικών και της ζάχαρης βοήθησαν στη μείωση του δείκτη, ενώ οι τιμές των δημητριακών και του κρέατος παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σταθερές, ανακοίνωσε ο FAO.
Σε χωριστές σημερινές εκτιμήσεις του, ο FAO αύξησε εξάλλου την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2022 σε 2,765 τρισεκατομμύρια τόνους από την προηγούμενη εκτίμηση για 2,756 τρισεκατομμύρια τόνους.
Πρωταθλήτρια των αυξήσεων στην Ευρώπη η Ελλάδα
Η ακρίβεια στο πιάτο όλων των Ευρωπαίων επιμένει καθώς ναι μεν ο πληθωρισμός φρέναρε τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat , ωστόσο, σε ολόκληρη την Ευρώπη οι τιμές στα τρόφιμα και στα βιομηχανικά είδη επιταχύνονται με τον δείκτη τιμών των τροφίμων-ποτών-καπνού να βρίσκεται στην Ευρώπη στο 14,1% και χαμηλότερα στην Ελλάδα στο 12,6%.
Το βλέμμα όλων στρέφεται και όχι τυχαία κυρίως στα είδη διατροφής, το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να έχει προαναγγείλει για τον Φεβρουάριο ένα νέο κύκλο παροχών ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο με προτεραιότητα την ακρίβεια στα τρόφιμα που όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της Eurostat, σε αρκετά προϊόντα η Ελλάδα κρατάει για τα καλά τα ηνία των αυξήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και τη σύγκριση των μεταβολών των τιμών σε βασικά τρόφιμα, στην Ελλάδα παρατηρούνται αυξήσεις υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τις τιμές όπως το ψωμί, οι πατάτες και το γιαούρτι να σημειώνουν πρωτιές.
Συγκεκριμένα η τιμή του γιαουρτιού αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 26,6% στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 23,6% στην Ε.Ε.Το ψωμί πάλι σημείωσε αύξηση 24,6% στην Ελλάδα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 20,4%.Οι τιμές στις πατάτες επίσης δεν πάνε πίσω καθώς σύμφωνα με της Eurostat, στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο από την Ευρώπη με το ποσό της αύξησης να φθάνει το 22% έναντι του 20,6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Νέες αυξήσεις προ των πυλών
Μάλιστα νέο κύμα ανατιμήσεων βρίσκεται προ των πυλών, καθώς έρχονται παραδόσεις με αυξημένες τιμές, σε επίπεδα 5% έως 10% και σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις οι αυξήσεις αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες.
Η ακρίβεια έχει πλήξει ακόμα και τα παραδοσιακά ελληνικά όσπρια. Φασόλια, γίγαντες, φακές, ρεβίθια τείνουν να γίνουν είδος πολυτελείας. «Τους γίγαντες τους πουλάγαμε γύρω στα 6 ευρώ πέρσι και τώρα έχουν 7 μισή, το οποίο προσπαθούμε να το κρατήσουμε στο 7.50».
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα συσκευασμένα φασόλια όπου από 5,50 ευρώ που κόστιζαν πέρσι, έφτασαν να πωλούνται έως 7μιση ευρώ το κιλό.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου των τροφίμων αναφέρουν ότι το μόνο αισιόδοξο σημάδι είναι ότι παρουσιάζεται μία μικρή αποκλιμάκωση των πιέσεων, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η ακρίβεια εμφανίζει κάμψη.