Τουλάχιστον 30.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Ήδη οι δομές στην Κω και τη Λέρο φιλοξενούν περίπου 4.000 μετανάστες/πρόσφυγες, διπλάσιους από τη χωρητικότητά τους.
Κάπου 10.000 στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, ξεπερνώντας τον αριθμό των μονίμων κατοίκων.
Πάνω από 20.000 άνθρωποι πνίγηκαν στην απέλπιδα προσπάθειά τους να διασχίσουν με κάθε μέσο τη Μεσόγειο.
Εφετος έχουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους που μεταβαίνουν παράτυπα στην Ευρώπη από την Αφρική σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Ισως να είναι και αρνητικό ρεκόρ!
Είναι μια απροσδόκητη κρίση; Κάθε άλλο! Οι πόλεμοι και η φτώχεια, σε συνδυασμό με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τα εκρηκτικά δημογραφικά στοιχεία στις περισσότερες αφρικανικές χώρες, έχουν καταστήσει τα μεταναστευτικά κύματα σε ένα φαινόμενο εξίσου προβλέψιμο με τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών που προκαλούν τους μεγάλους σεισμούς.
Οσο και αν μισούμε τους άθλιους δουλέμπορους διακινητές, δεν είναι η αιτία, αλλά απλώς το μέσο. Κανείς δεν παραπλάνησε τους πρόσφυγες. Εχουν πλήρη επίγνωση των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται. Ζητούν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ενημερωτικές εκστρατείες στην Αφρική, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, δεν αποδίδουν καρπούς.
Η Επιτροπή της ΕΕ έχει ένα σχέδιο 15 σημείων που εκτείνεται από την ενίσχυση της θαλάσσιας και αεροπορικής φύλαξης κατά των διακινητών έως την οικονομική υποστήριξη προς χώρες, όπως η Τυνησία. Ουσιαστικά για να εμποδίσει τους μετανάστες που προέρχονται από το Σαχέλ και τη βαθιά Αφρική. Κανένα από τα 15 αυτά σημεία για τη μεταναστευτική της πολιτική, δεν έχει λειτουργήσει. Γεγονός που ρίχνει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.
Όπως και οι σκληρές αντιπαραθέσεις για το μεταναστευτικό ανάμεσα στον Σολτς, την Μελόνι και τον Μακρόν. Οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων κατά τις επόμενες εκλογές στην Πολωνία, την Ολλανδία, αλλά και τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024. Αν η φιλελεύθερη Ευρώπη δεν πιάσει «τον ταύρο από τα κέρατα», χωρίς καθυστέρηση.
Η Μεσόγειος mare mortuum
Ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τους ηγέτες της ΕΕ να μεταχειρίζονται τους μετανάστες με ανθρωπιά. «Όσοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα δεν είναι εισβολείς, αναζητούν καλωσόρισμα, για ζωή», είπε ο Πάπας σε ομιλία του στη Μασσαλία. «Υπάρχει μια κραυγή πόνου που αντηχεί περισσότερο από όλα, και μετατρέπει τη Μεσόγειο, το mare nostrum, από το λίκνο του πολιτισμού στο mare mortuum, το νεκροταφείο της αξιοπρέπειας.
Οι Συνθήκες του Δουβλίνου, που υποτίθεται ότι ρυθμίζουν ποιο κράτος της ΕΕ είναι υπεύθυνο για την αίτηση ασύλου, έχει «καταρρεύσει». Η συμφωνία της ΕΕ με τη Λιβύη και την Τυνησία παραβιάζει επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από κάθε άποψη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτύχει εδώ, μέχρι στιγμής.
Στην Τυνησία, τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν χορηγηθεί περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και γύρω στα 50 από την Ιταλία. Στην Τυνησία σήμερα, οι πρόσφυγες που συλλαμβάνονται βασανίζονται.
Το μεταναστευτικό ήταν το βασικό θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Η χώρα μας θέλει να συνάψει μάλιστα διμερή συμφωνία με την Τουρκία στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη. Για «να μειωθούν οι βάρκες που πέφτουν στο νερό από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας». Η ελληνο-τουρκική συμφωνία που είναι στα σκαριά θα έχει στόχο και την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών. Θα περιλαμβάνει το Αιγαίο και για πρώτη φορά τον Έβρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η συμφωνία που εξετάζεται θα περιλαμβάνει την μεταφορά στην Ελλάδα ενός αριθμού προσφύγων, που σήμερα φιλοξενούνται στην Τουρκία και την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται επτά ελληνικά νησιά, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ρόδο, Λέρο, Κω και Καστελόριζο.
Προκύπτει βέβαια το ερώτημα πώς θα συνάψει η χώρα μας διμερή συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, την ώρα που υπάρχει η συμφωνία με την ΕΕ; Όταν όμως η ΕΕ κοιμάται, η Ελλάδα πρέπει κάτι να κάνει…