Προπομπός παγκόσμιου πολέμου; Ξαφνικά σταμάτησαν οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα (pics)

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο το οποίο δείχνει πως η παγκόσμια ειρήνη βρίσκεται σε κίνδυνο, περνάει φυσικά από τα οικονομικά στοιχεία.

Το πιο ανησυχητικό όλων είναι η αιφνίδια παύση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα. Οι ξένοι σταμάτησα να επενδύουν από τη στιγμή που η αντιπαράθεση Κίνας – ΗΠΑ έλαβε την μορφή απειλής πολέμου, τους τελευταίους μήνες. Έφτασε μάλιστα στο κατώτατο χαμηλό, έπειτα από τις επισκέψεις Μπλίνκεν και Τζάνετ Γέλεν στο Πεκίνο, που υποτίθεται ότι έγιναν για να υπάρξει μία διπλωματική και οικονομική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν έγινε εφικτό, αυτός είναι και ο λόγος που οι ξένοι επενδυτές φαίνεται ότι πάτησα φρένο τα τελευταία δύο τρίμηνα αναφορικά με τα ανοίγματα τους στην Κίνα.

IMG 3374
Στο ναδίρ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα

Οι ξένοι επενδυτές έβαλαν μόνο περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια φρέσκου κεφαλαίου στην Κίνα με τη μορφή ΑΞΕ το δεύτερο τρίμηνο. Είναι το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησε η εξωστρέφεια της Κινεζικής οικονομίας τη δεκαετία του 1990, όταν η Κίνα ήταν μια πολύ μικρότερη οικονομία.

Για να κατανοήσουμε τις διαφορές, το 2021, οι ΑΞΕ ανήλθαν στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ανά τρίμηνο!

IMG 3375
Προπομπός πολέμου – στο χαμηλότερο σημείο εδώ και δεκαετίες τα ξένα κεφάλαια που εισρέουν στην Κίνα

Για να το πούμε πολύ απλά, μία τέτοια τεράστια διακύμανση, αναλύεται ως πρόβλεψη ακόμα και για στρατιωτική αντιπαράθεση…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ