Προκλητική τουρκική επίθεση κατά της Κύπρου λίγες ημέρες μετά τη «Διακήρυξη των Αθηνών»

Προκλητική τουρκική επίθεση κατά της Κύπρου λίγες ημέρες μετά τη «Διακήρυξη των Αθηνών». Η Τουρκία εξέφρασε αντίθεση προς το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί, κατήγγειλε την προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να εκμεταλλευτεί την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Ο Κετσελί επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει καταθέσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ αναφέρθηκε στα νόμιμα δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Νήσου Κύπρου και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Ο εκπρόσωπος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για τις ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης, αναφέροντας ότι αυτές είναι παράνομες και άπληστες, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για μια ολοκληρωμένη, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Επίσης, τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ημέρες μετά τη Διακήρυξη Μητσοτάκη – Ερντογάν και την υπογραφή συμφωνίας για τον αποφυγισμό ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στις προκλητικές αυτές δηλώσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου, επιδιώκει τη βιώσιμη ανάπτυξη σε ενεργειακούς, τουριστικούς, και περιβαλλοντικούς τομείς.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ