Προειδοποιητικές και ασυνήθιστες κινήσεις πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Τον λόγο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ επεξήγησε ο Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν Γαβριήλ Χαρίτος, εκτιμώντας παράληλα ότι «θα έχει διάρκεια».

«Για πρώτη φορά ακούστηκαν οι σειρήνες στο Ισραήλ στις 8:15 (τοπική ώρα) και έκτοτε έχουν ακολουθήσει άλλες 6 έως 7 φορές. Έχουν συνοδευτεί με εκρήξεις που ακούγονται από τα βορειοδυτικά και από τα νοτιοδυτικά της πόλης, όπως και από τα βορειοανατολικά, πλησίον του οικισμού της Ευφράτης» είπε από την Ιερουσαλήμ μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γαβριήλ Χαρίτος, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Όπως εκτίμησε, με αυτές τις επιθέσεις «η Χαμάς δηλώνει παρούσα σε Ουάσινγκτον, Ριάντ και στην κυβέρνηση στη Ραμάλα, υπενθυμίζοντας ότι εάν η Σαουδική πλευρά εξαρτά τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Παλαιστινίων ως προϋπόθεση για να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τον Ισραήλ, δε θα πρέπει να συνομιλεί μόνο με την κυβέρνηση των Παλαιστινίων στη Ραμάλα, αλλά θα πρέπει να συνομιλεί και με το κέντρο αποφάσεων που είναι στη Γάζα».

«Στις 11:50 ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι “το Ισραήλ είναι σε πόλεμο” και ότι θα αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα της Χαμάς με κάθε τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει η αίσθηση του αιφνιδιασμού στο Ισραήλ», ανέφερε ο καθηγητής, ωστόσο, εκτίμησε πως «μπορεί ο Νετανιάχου να έχει δηλώσει ότι είμαστε σε πόλεμο. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι η χώρα έχει μπει σε κατάσταση πολέμου».

Προειδοποιητικές κινήσεις πριν από τη σημερινή επίθεση στο Ισραήλ

Όπως ενημέρωσε ο καθηγητής: «Πριν από τρεις ημέρες η Ισλαμική Τζιχάντ είχε πραγματοποιήσει μια στρατιωτική άσκηση, που ήταν ασυνήθιστα πολύ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και οι κάτοικοι της περιοχής είχαν αναφέρει ότι είχαν δει εκτοξεύσεις πέντε ρουκετών προς τη θάλασσα. Αυτό, μάλιστα, που έκανε εντύπωση ήταν ότι ο αξιωματούχος της Ισλαμικής Τζιχάντ με δηλώσεις του, αναφερόμενος στην άσκηση που ήταν σε εξέλιξη, είχε διαρκέσει μία ημέρα, είχε πει ότι στα σενάρια της άσκησης αυτής ήταν και η απαγωγή Ισραηλινών από το ισραηλινό έδαφος.

Και πράγματι το είδαμε αυτό να συμβαίνει και έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου αλλά και έχει προβληθεί από την τηλεόραση της χώρας. Εικόνες από τη στιγμή που έγινε σήμερα το πρωί μια εορταστική εκδήλωση Εβραίων νεαρών στη μεθόριο ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Γάζα – σήμερα είναι θρησκευτική γιορτή – και όταν είδαν οι Ισραηλινοί ότι έρχονταν οχήματα από τη Γάζα με κατεύθυνση το κλειστό πλήθος, άρχισαν τρέπονται σε φυγή.

Έχουν κυκλοφορήσει και βίντεο με Παλαιστίνιους που φορούν κουκούλες να μεταφέρουν με μοτοποδήλατα με οχήματα τους Ισραηλινούς νεαρούς και νεαρές που ήταν στο σημείο όπου γινόταν η συγκεκριμένη εκδήλωση. Ένοπλοι Παλαιστίνιοι ανεβάζουν στο X (πρώην Twitter) βίντεο όπου παρουσιάζουν το μέρος όπου βρίσκονται και έχουν ανέβει βίντεο από ισραηλινά κιμπούτς που είναι στη μεθόριο. Που σημαίνει ότι έχει περάσει πλέον η εποχή εκείνη όπου στις αναμετρήσεις αυτής της μορφής η στρατιωτική λογοκρισία δεν άφηνε αυτές τις εικόνες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Έχουμε άλλο είδος πολέμου αυτή αυτή τη στιγμή», εκτίμησε. Όπως ανέλυσε διεξοδικά ο Γαβριήλ Χαρίτος, «Δεν είναι δυνατό να εξηγήσουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αν δε γίνει μία αναφορά σε σχέση με την προσπάθεια της Αμερικής να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική κυβέρνηση. Η Σαουδική πλευρά έχει πει ότι θα είναι έτοιμη να συζητήσει την εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ, εφόσον οι Ισραηλινοί υιοθετήσουν μέτρα που θα καταστήσουν τη ζωή των Παλαιστινίων πιο εύκολη. Και συνομιλητές των Σαουδαράβων είναι η κυβέρνηση των Παλαιστινίων στη Ραμάλα.

Με αυτή την κίνησή της η Χαμάς, η οποία μέχρι εδώ και ενάμιση έτος εμφανίζεται ως μια δύναμη καθεστωτική και η οποία δεν είναι τόσο επαναστατική όσο η Ισλαμική Τζιχάντ, έρχεται με αυτή την επιχείρηση να δηλώσει ότι είναι παρούσα στην Ουάσιγκτον και στο Ριάντ, όπως και στην κυβέρνηση της Ραμάλα, υπενθυμίζοντας ότι εάν η Σαουδική πλευρά εξαρτά τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Παλαιστινίων ως προϋπόθεση για να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τον Ισραήλ, δεν θα πρέπει να συνομιλεί μόνο με την κυβέρνηση της Ραμάλα, αλλά θα πρέπει να συνομιλεί και με το κέντρο αποφάσεων που είναι στη Γάζα.

Με αυτόν τον τρόπο, θέλει η οργάνωση Χαμάς να τονίσει ότι δεν μπορείτε να μιλάτε για εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική πλευρά, εάν δεν λάβετε υπόψη ότι η Χαμάς και όχι μόνο την κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς που είναι στη Ραμάλα. Έτσι εξηγείται η μεταστροφή της συμπεριφοράς της Χαμάς, η οποία μέχρι εδώ και ενάμιση έτος είναι μια δύναμη καθεστωτική, με την Ισλαμική Τζιχάντ να είναι στον αντίποδα και να εμφανίζεται εκείνη ως επαναστατική και πατριωτική».

«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πώς και πότε θα τελειώσει η κατάσταση που έχει μόλις αρχίσει. Πιστεύω ότι θα διαρκέσει», εκτίμησε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ