Προειδοποιήσεις ΕΚΤ να μη δώσει η Ευρώπη παγωμένα ρωσικά κεφάλαια στην Ουκρανία – Κίνηση «αυτοκτονίας» για το ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε την Κομισιόν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να διεκδικήσει χρήματα που προέρχονται από τα παγωμένα ρωσικά assets, με το σκεπτικό ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη στο ευρώ και να βλάψει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Τimes, που επικαλείται πρόσωπα που γνωρίζουν τις συζητήσεις, η ΕΚΤ έστειλε το μήνυμα ότι τα σχέδια των Ευρωπαίων να πάρουν τα λεφτά από τα ομόλογα που ανήκουν στη Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και με αυτά να χρηματοδοτήσουν την Ουκρανία θα στείλει ένα κακό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές.
Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ ερευνούν τρόπους για να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα που προέρχονται από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία πάγωσαν στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την Ουκρανία.

Οι κίνδυνοι

Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι η χρήση εσόδων από τόκους στα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να ενθαρρύνει άλλες κεντρικές τράπεζες που διατηρούν μεγάλα αποθέματα χρήματος να «γυρίσουν την πλάτη τους» στο ευρώ, ειδικά εάν η ΕΕ ενεργεί μονομερώς, χωρίς τις άλλες χώρες της G7, αναφέρει το εσωτερικό σημείωμά της.
«Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές: μια τέτοια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε διαφοροποίηση των αποθεματικών μακριά από περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ, να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τα ευρωπαϊκά κράτη και να οδηγήσει σε διαφοροποίηση του εμπορίου», προσθέτει η ΕΚΤ στο σημείωμά της.
Οι Βρυξέλλες έχουν εξετάσει μια σειρά επιλογών, συμπεριλαμβανομένης της ενεργητικής διαχείρισης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη δημιουργία αποδόσεων για την Ουκρανία ή εναλλακτικά τη συλλογή ορισμένων από τις πληρωμές τόκων που προκύπτουν από αυτές.

Όλα τα σχέδια των Ευρωπαίων ενέχουν νομικούς κινδύνους

Όλα τα σχέδια που εξετάζονται ενέχουν νομικούς κινδύνους, καθώς και κινδύνους χρηματοοικονομικής σταθερότητας και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.
Ένας από τους τομείς εστίασης είναι τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων, συμπεριλαμβανομένου του Euroclear με έδρα το Βέλγιο, όπου οι κυρώσεις έχουν παγώσει ρωσικά κεφάλαια 196,6 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυξάνεται καθώς συσσωρεύονται κουπόνια και ωριμάζουν ομόλογα, αλλά το Euroclear δεν είναι σε θέση να μετακυλήσει χρήματα στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους.
Τα περιουσιακά στοιχεία επανεπενδύονται προσωρινά από το Euroclear δημιουργώντας περαιτέρω κέρδη. Αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν εάν τα κέρδη που προκύπτουν από την επανεπένδυση μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία.
Το Euroclear δημιούργησε μεγάλα κέρδη από αυτά τα παγωμένα κεφάλαια, 734 εκατ. ευρώ μόνο το πρώτο τρίμηνο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...