Που θα γίνει ο επόμενος πόλεμος του Ισραήλ με το Ιράν

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, μία απευθείας επίθεση από ιρανικό σε ισραηλινό έδαφος, ήταν πρωτοφανής από πολλές απόψεις και θα λάβει σίγουρα απάντηση.

Αυτό που δεν ήταν πρωτοφανές ήταν η απειλή κυβερνοεπιθέσεων που τη συνόδευε.

Ομάδα χάκερ που συνδέεται με τον Ιράν ισχυρίστηκε ότι είχε θέσει σε κίνδυνο τα ισραηλινά ραντάρ τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της επίθεσης, αν και η κορυφαία υπηρεσία κυβερνοχώρου του Ισραήλ ανέφερε ότι δεν διαπίστωσε καμία «περίεργη διαδικτυακή δραστηριότητα» πριν ή κατά την επίθεση.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Foreign Policy οι ιρανικές κυβερνο- επιθέσεις κατά του Ισραήλ έχουν ούτως ή άλλως αυξηθεί δραματικά μετά τον πόλεμο στη Γάζα.

Το «όπλο» Stuxnet και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις Natanz

Το online tit for tat μεταξύ των δύο χωρών έχει μακρύ παρελθόν. Ήδη από το 2006 και πιθανώς ακόμη νωρίτερα, σύμφωνα με το FP, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ άρχισαν να αναπτύσσουν ένα κυβερνο- όπλο, το οποίο έγινε γνωστό ως Stuxnet.

Στόχος του ήταν να διεισδύσει και να σαμποτάρει το σύστημα υπολογιστών στην πυρηνική εγκατάσταση Natanz του Ιράν. Πρόκειται για μία εγκατάσταση βαθιά σκαμμένη στην πλαγιά ενός βουνού, όπου η Τεχεράνη πραγματοποιεί εμπλουτισμό ουρανίου.

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται επισήμως ότι δημιούργησαν το Stuxnet, αν και ανεξάρτητες δημοσιογραφικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι δύο χώρες βρίσκονται πίσω από το κακόβουλο λογισμικό.

Οι ΗΠΑ έχουν και άλλες κυβερνο- απειλές πέραν των ιρανικών να αντικρούσουν. Ρωσία, Βόρεια Κορέα, Κίνα συχνά – πυκνά δείχνουν τις δυνατότητές τους. Από την άλλη το Ιράν δεν έχει πολλαπλά μέτωπα ανοιχτά. Ένας είναι ο στόχος του: το Ισραήλ.

«Είναι κυριολεκτικά ένας από τους παλαιότερους ανταγωνισμούς στον κυβερνοχώρο», εξηγεί στο Foreign Policy ο Μοχάμεντ Σόλιμαν, διευθυντής του προγράμματος στρατηγικών τεχνολογιών και κυβερνοασφάλειας στο Middle East Institute της Ουάσιγκτον. «Οι Ιρανοί ανασχεδίασαν το Stuxnet για να δημιουργήσουν το δικό τους κακόβουλο λογισμικό» προσθέτει.

Η Μονάδα 8200 και η σύγκρουση με την αναδυόμενη δύναμη

Το Ισραήλ ήταν πάντα ο πιο εξελιγμένος από τους δύο αντιπάλους, βοηθούμενος από τη στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους δυτικούς συμμάχους. Εκτός από την εθνική υπηρεσία στον κυβερνοχώρο, το μεγαλύτερο τμήμα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είναι μια μονάδα συλλογής πληροφοριών, γνωστή ως Μονάδα 8200, η οποία είναι υπεύθυνη για τις κυβερνοεπιθέσεις.

«Θα αποκαλούσα το Ισραήλ υπερδύναμη στον κυβερνοχώρο και τον Ιράν ανερχόμενη κυβερνοδύναμη», λέει ο Σόλιμαν. «Το Ιράν δεν είναι πραγματικά ισοδύναμο με τον Ισραήλ στον κυβερνοχώρο, αλλά είναι πολύ ευέλικτο έθνος όσον αφορά στην οικοδόμηση και ανάπτυξη των δυνατοτήτων του και μαθαίνει από τους Ισραηλινούς όλα αυτά τα χρόνια».

Το Ισραήλ είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μια κυβερνοεπίθεση εναντίον του Ιράν όπως και κάθε άλλη στρατιωτική επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι σφοδρότατη καταφέροντας πλήγμα σε βασικές υποδομές του Ιράν.

Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι με μία κυβερνο- επίθεση περιορίζεται το ρίσκο για την ισραηλινή πλευρά και αυξάνεται η δυνατότητά της να ταπεινώσει την ισλαμική δημοκρατία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...