Πολύ χοντρό παρασκήνιο: Η κρίσιμη απόφαση του Κώστα Καραμανλή λίγο πριν από τις εκλογές

Το ισχυρό ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο φέρνει τον Κώστα Καραμανλή προ ενός πολύ κρίσιμου διλήμματος:

Θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής (εκλέγεται χωρίς σταυρό) στην Α’ Θεσσαλονίκης ή θα εγκαταλείψει τη Βουλή στην οποία πρωτοεκλέχτηκε μέλος τον Ιούνιο του 1989;

Διαβάστε τι γράφει ο Βασίλης Σκουρής στο ieidiseis.gr:

Ο πρώην πρωθυπουργός, από τη στιγμή που έχει επιλέξει ως στρατηγική του να μην παρεμβαίνει στο έργο του εκάστοτε αρχηγού της ΝΔ, σιωπώντας όλο το διάστημα μετά την εκλογική ήττα του 2009, φέρεται να εκτιμά ότι δεν έχει λόγο να είναι ξανά στο Κοινοβούλιο.

Από την άλλη, τυχόν μη υποψηφιότητά του, ενδέχεται να ερμηνευτεί ως απουσία από μια σημαντική μάχη και να κατηγορηθεί από την ηγεσία για τυχόν αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα.


Το γεγονός δε ότι η επόμενη Βουλή (και ίσως και η επόμενη αν δεν υπάρχει κυβερνητική λύση από τις πρώτες εκλογές) θα μπει σε διαδικασία διερευνητικών εντολών και πιθανόν και συμμαχικών κυβερνήσεων (ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει και για πρωθυπουργό που δεν είναι αρχηγός του πρώτου κόμματος) είναι και πρόκληση και πρόβλημα για τον Κώστα Καραμανλή. Αν είναι βουλευτής δεν μπορεί σε μείζονα θέματα που διαφωνήσει να μην μιλήσει, αν δεν είναι θα λείπει από το Κοινοβούλιο μια σημαντική φωνή.

Τυχόν μη υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή για τη νέα Βουλή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν συνδέεται πάντως με ενδεχόμενο διεκδίκησης της θέσης Προέδρου της Δημοκρατίας και πολύ περισσότερο με ύπαρξη σχετικής συμφωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός, άλλωστε, δεν προτίθεται να αναλάβει θεσμικό ρόλο ως διακοσμητικός, ενώ υπενθυμίζεται ότι πρόταση να αναλάβει Πρόεδρος της Δημοκρατίας του είχε προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας- και την αρνήθηκε!

ΥΓ: Εν αντιθέσει με τον Κώστα Καραμανλή, ο άλλος «γαλάζιος» πρώην πρωθυπουργός δεν έχει κανένα δίλημμα: Θα είναι οπωσδήποτε στη νέα Βουλή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ