Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν στις Ευρωεκλογές απο το νέο σύστημα

Το επίμαχο νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, το οποίο συζητείται επί του παρόντος στη Βουλή, περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο κατανομής των 21 εδρών για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση προτείνει ένα νέο, πιο αναλογικό σύστημα, με στόχο να αποτραπεί το φαινόμενο ένα κόμμα με λιγότερες ψήφους να κερδίζει περισσότερες έδρες από ένα άλλο με υψηλότερο ποσοστό. Ωστόσο, οι λεγόμενες αδιάθετες ψήφοι, δηλαδή αυτές που δεν συνεισφέρουν στην κατάκτηση εδρών, θα ενισχύσουν το πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.

Βάσει του νέου συστήματος, η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) ενδέχεται να κερδίσει μια επιπλέον έδρα, που με το παλαιό σύστημα θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα μικρότερο κόμμα. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες για πιθανή διαφθορά της αναλογικότητας στην κατανομή των εδρών. Επιπλέον, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι και αν η Νέα Αριστερά ξεπεράσει το 3% των ψήφων, δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει έδρα.

Από την άλλη πλευρά, κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση , έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις στο νέο σύστημα. Η Γιώτα Πούλου, εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί τη ΝΔ για νομοθετική παρέμβαση που ευνοεί τον εαυτό της, ενώ η Ελληνική Λύση αναφέρεται στο σύστημα ως “κατάπτυστη και πραξικοπηματική ραδιουργία”. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τη Νέα Αριστερά επικρίνει την καθεστωτική διάθεση του νέου συστήματος, ισχυριζόμενος ότι ευνοεί μόνο το πρώτο κόμμα και υπονομεύει τα μικρότερα.

Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης απάντησε στη συνεδρίαση της επιτροπής ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, υποστηρίζοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά στρέφονται εναντίον του ίδιου τους του εαυτού, γιατί η κατανομή των εδρών γίνεται με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

«Πώς θα σας φαινόταν το τρίτο κόμμα με 12% να βγάλει τέσσερις ευρωβουλευτές και το δεύτερο κόμμα με 15% να βγάλει δύο ή τρεις ευρωβουλευτές; Αυτό συμβαίνει τώρα και αυτό πήγε να γίνει και το 2019», είπε για να προσθέσει ότι «πιο απλή αναλογική από αυτό το σύστημα για τις ευρωεκλογές, δεν υπάρχει».

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το νέο σύστημα διορθώνει μία στρέβλωση η οποία μπήκε το 1994.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...