Του Μιχάλη Ψύλου
Οι επτά στους 10 Ευρωπαίους πολίτες (68%) θέλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.
Το 64% των πολιτών θέλει η Ε.Ε. να διαφυλάξει τα κοινωνικά τους δικαιώματα και απαιτεί μείωση των ανισοτήτων.
Το 62% απαιτεί αποτελεσματικά μέτρα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Τις απαντήσεις αυτές έδωσαν οι πολίτες 18 χωρών μελών της Ε.Ε., σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPSOS, για λογαριασμό του Euronews.
Δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, οι κύριες ανησυχίες των Ευρωπαίων αποτελούν σαφές σημάδι της εποχής κρίσης που βιώνει η Ε.Ε.
Πολλά έχουν αλλάξει φυσικά τα πέντε χρόνια από τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές, λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Αλλά η εστίαση των πολιτών στρέφεται όλο και περισσότερο στους θεσμούς. Και όχι κυρίως στους ευρωπαϊκούς, αλλά στους εθνικούς.
«Η εθνική πολιτική έχει πάντα προτεραιότητα έναντι της ευρωπαϊκής πολιτικής», όπως λέει η η Καμίνο Μορτέρα-Μαρτίνεθ, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων στις Βρυξέλλες.
Στις τελευταίες ευρωεκλογές το 2019, η προσέλευση των ψηφοφόρων ξεπέρασε το 50% για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Σε πολλά κράτη μέλη, όμως, το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπέρασε το 30%, στην καλύτερη περίπτωση.
Πού θα φτάσει τον Ιούνιο η συμμετοχή των ψηφοφόρων; Οι εκλογολόγοι δεν είναι αισιόδοξοι. Γιατί οι πολίτες δεν βλέπουν καμία αντικειμενική εναλλακτική από τις Βρυξέλλες.
Για τους περισσότερους Ευρωπαίους, η Ε.Ε. δεν είναι τίποτα άλλο από ένα Ταμείο επιχορηγήσεων. Ένα ταμείο το οποίο ενισχύει όμως κυρίως τις πιο ισχυρές χώρες έναντι των αδυνάμων.
Και όταν έρχεται η ώρα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του Βορρά σφυρίζουν αδιάφορα.
Καλή ώρα με το ευρωομόλογο για την κοινή άμυνα της Ε.Ε.
Μόλις έξι χώρες υπέγραψαν την κοινή πρόταση για έκδοση κοινού χρέους για την άμυνα της Ευρώπης: Γαλλία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία και Πορτογαλία.
Παρά το γεγονός ότι άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και η Ελλάδα, είχαν υποστηρίξει την ιδέα του ευρωομόλογου, τελικά δεν υπέγραψαν το κείμενο, όπως γράφει το Politico.
Προφανώς θεώρησαν ότι ήταν πολύ νωρίς για να ασκηθεί πίεση στο Βερολίνο, που είναι ενάντια στο ευρωομόλογο. Και όποιος τα βάζει με το Βερολίνο, τον τρώει η… αρκούδα. Όχι η ρωσική, η γερμανική…