Ποιά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Κασσελάκη «να μην γίνουν διαγραφές»

Ποιά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Κασσελάκη «να μην γίνουν διαγραφές». Με φόντο τις κρίσιμες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και το σήμα αποχώρησης της Ομπρέλας, έξι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης το Σαββατοκύριακο, ζητούν αυτή να μην επικεντρωθεί στις εσωκομματικές αντιθέσεις, ουσιαστικά να μην τεθεί το θέμα των διαγραφών, αλλά να ασχοληθεί με τα οργανωτικά του συνεδρίου ώστε να ξεκινήσει η προσυνεδριακή διαδικασία.

Το σήμα κινδύνου, υπό τον φόβο επικράτησης διαλυτικών φαινομένων που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω το κόμμα, εκπέμπεται με κείμενο συμβολής εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο (11-12 Νοεμβρίου), το οποίο έχει αποσταλεί στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, στην Γραμματέα της ΚΕ Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή Γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη.

Ποιά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Κασσελάκη «να μην γίνουν διαγραφές»

Ειδικότερα, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ελένη Ευαγγελοπούλου, Φώτης Λαμπρινίδης και Γιάννης Μπουλέκος -πρόσκεινται στην τάση Τεμπονέρα, το Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς– σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που καθιστά επιτακτική την αλλαγή της εσωστρεφούς κομματικής ατζέντας.

Για να γίνει αυτό, σημειώνουν, «πρέπει να υπάρξει απόσυρση της πρότασης περί διαγραφών αλλά και ταυτόχρονη απόρριψη και καταδίκη των φραστικών/θυμικών υπερβολών».

Στόχος, σύμφωνα με τα μέλη που υπογράφουν το κείμενο, είναι το κόμμα να φτάσει στο Συνέδριο με εξωστρέφεια, κι εκεί να γίνει η πολιτική και προγραμματική συζήτηση με όρους σύνθεσης και υπέρβασης που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναλύοντας περαιτέρω τα περί «σύνθεσης και υπέρβασης» καλούν σε

–Αυτοκριτική για τις περιόδους 2015 – 2019 και 2019 – 2023

-Ανάλυση σε βάθος των συντελούμενων κοινωνικών διεργασιών

-Προσδιορισμό «με πολιτική και προγραμματική ενότητα των τάξεων και των στρωμάτων που έχουν λόγους να επιδιώξουν την πολιτική αλλαγή».

-Λειτουργία δικτύων, κι «ενεργοποίηση των οργανώσεων βάσης με την δημιουργία προϋποθέσεων για τη συμβολή όλων των ρευμάτων της αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας στις επεξεργασίες που απαντούν στις σύγχρονες αντιθέσεις».

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την αλλαγή του κομματικού μοντέλου, συζήτησης που θεωρούν αναγκαίο να γίνει ήδη από τον προσυνεδριακό διάλογο, προτείνουν την κατάργηση των τάσεων και «την αντικατάσταση τους με τη δημιουργική συμβολή ρευμάτων σκέψης που θα μπορούν να δημιουργούνται να υφίστανται ad hoc και να λειτουργούν από συνέδριο σε συνέδριο».

Καθώς και να διαμορφωθούν «συλλογικές λειτουργίες με τη συμμετοχή της βάσης και όχι να προάγεται ο εξουσιοδοτισμός».

Με βάση τα παραπάνω ζητούν η ΚΕ να μετατραπεί σε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) η οποία θα αναδείξει μια ολιγομελή Γραμματεία και στη συνέχεια τα μέλη της θα χωριστούν σε 4 ενότητες «εκ των οποίων η πρώτη θα αναλάβει την πολιτική διακήρυξη (ιδεολογικό κείμενο), η δεύτερη τις πολιτικές θέσεις (πολιτικό σχέδιο) η τρίτη τις προγραμματικές θέσεις και η τέταρτη τις καταστατικές προτάσεις».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ