Πανικός στο Ισραήλ για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά Νετανιάχου από το Διεθνές Δικαστήριο

Πανικός επικράτησε στην κυβέρνηση του Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το τηλεοπτικό κανάλι της χώρας Channel 12, όταν πληροφορήθηκε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδόσει εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου, και άλλων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νότια Αφρική έχει προσφύγει κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο, κατηγορώντας το ότι διαπράττει γενοκτονία στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας. Το δικαστήριο, από την πλευρά του, έχει εκδώσει προσωρινά μέτρα, αλλά ακόμα δεν έχει αποφανθεί επί της προσφυγής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ισραηλινού Μέσου, η πιθανότητα έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για τον Νετανιάχου και άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους που συνδέονται με την επιχείρηση στη Γάζα έχει αυξηθεί δραματικά: πιστεύεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πρώτη προσπάθεια έκδοσης τέτοιων ενταλμάτων μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, παρουσία, εκτός του Νετανιάχου, και των υπουργών Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, Δικαιοσύνης Γιαρίν Λεβίν και Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ, καθώς και νομικών, αποφασίστηκε να επιχειρηθεί η λήψη κάποιων επειγουσών ενεργειών της τελευταίας στιγμής προς το Διεθνές Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νετανιάχου ζήτησε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Ισραήλ να παρέμβουν για να αποτρέψουν την έκδοση ενταλμάτων, σε μια στιγμή που κλιμακώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει την επιχείρηση στη Γάζα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ