Η κατάρρευση του “δυτικού οικοδομήματος” στο Αφγανιστάν, προκάλεσε και την οριστική κατάρρευση του “αφηγήματος” που επί μήνες παρακολουθούσαμε στους τηλεοπτικούς δέκτες από σχολιαστές, αναλυτές και καθηγητές, περί “απομόνωσης του τουρκικού καθεστώτος”.
Ο Ερντογάν πριν ακόμη προκύψει η κατάρρευση του αφγανικού στρατού χωρίς μάχες και πριν η Ταλιμπάν επικρατήσουν είχε έρθει σε συνεννόηση με τον Αμερικανό πρόεδρο προσφέροντας του την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Το αεροδρόμιο “έπεσε” κι αυτό αλλά το προσφυγικό ζήτημα που έχει ανοίξει καθιστά τον Ερντογάν ακόμη πιο απαραίτητο για τη Δύση.
Κάπως έτσι η Τουρκία έχει την άνεση όχι μόνο να διαπραγματευτεί το θέμα των S-400 που ήδη διαθέτει, αλλά όπως μετέδωσε το Reuters να είναι έτοιμη να αγοράσει κι άλλους.
Η Τουρκία και η Ρωσία βρίσκονται κοντά στο να υπογράψουν μια νέα σύμβαση για επιπλέον μS-400, μετέδωσε το Reuters.
Η συμφωνία θα κλείσει στο εγγύς μέλλον, ανέφερε, επικαλούμενο τον επικεφαλής της Rosoboronexport ο οποίος μίλησε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία είχε προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι τα ρωσικά οπλικά συστήματα είναι ασύμβατα με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ, ενώ η αγορά τους είναι επίσης ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως Σύμμαχος του ΝΑΤΟ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα αγοράς του μαχητικού αεροσκάφους F-35 και επέβαλαν κυρώσεις στον οργανισμό προμηθειών άμυνας ως απάντηση στην αγορά των ρωσικών συστημάτων αξίας 2,5 δισ. Δολαρίων το 2019.