Η Ρωσία αναπτύσσει πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα στη Βαλτική Θάλασσα για πρώτη φορά από την λήξη του Ψυχρού Πολέμου το 1991 με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης όπως αναφέρει σε έκθεσή της η υπηρεσία Πληροφοριών της Νορβηγίας.
«Το κεντρικό τμήμα των πυρηνικών δυνατοτήτων εντοπίζεται στα υποβρύχια και τα σκάφη επιφανείας του Βόρειου Στόλου» της Ρωσίας σημειώνεται στην ετήσια έκθεση των νορβηγικών υπηρεσιών πληροφοριών, που περιγράφει την «ιδιαίτερα σοβαρή απειλή», που συνιστούν τα πυρηνικά αυτά όπλα για κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. .
Τα πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου της ΕΣΣΔ έβγαιναν συχνά στη θάλασσα εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με το Politico αλλά είναι η πρώτη σηματοδοτεί την πρώτη που η Ρωσία αναπτύσσει πυρηνικό οπλισμό στην περιοχή από εκείνη την περίοδο και μετά.
Αυτό σημαίνει πως η Μόσχα θέλει να «μπλοκάρει» την όποια δυνατότητα «εισόδου» του ΝΑΤΟ προς την Αγία Πετρούπολη.
Αν το ΝΑΤΟ ποτέ επιχειρήσει κάποια επέμβαση από την κλειστή Θάλασσα της Βαλτικής η απάντηση θα είναι πυρηνική.
Η έκθεση της νορβηγικής μυστικής υπηρεσίας αναφέρεται επίσης στην αυξανόμενη σημασία των πυρηνικών όπλων για τη Ρωσία καθώς ο αμυντικός προϋπολογισμός της αναμένεται να αυξηθεί κατά 34% το 2023.
«Με εξασθενημένες δυνατότητες των συμβατικών της δυνάμεων, η σημασία των πυρηνικών όπλων για τη Ρωσία έχει ενισχυθεί σημαντικά. Οι ρωσικές στρατηγικές και περιφερειακές αποτρεπτικές δυνάμεις έχουν γίνει έτσι όλο και πιο σημαντικές για τη ρωσική στρατιωτική δύναμη», αναφέρεται στην έκθεση, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να διατηρεί και να αναπτύσσει περαιτέρω το πυρηνικό της οπλοστάσιο τα επόμενα χρόνια.
Η έκθεση δεν λέει κάτι το αξιοσημείωτο καθώς η Ρωσία με χρήση συμβατικών δυνάμεων είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει έναντι των συμβατικών δυνάμεων τριάντα χωρών του ΝΑΤΟ που στην ουσία θα αποτελούν την «ασπίδα» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Υπενθυμίζεται πως αξιωματούχοι του Κρεμλίνου όπως ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχουν προειδοποιήσει για την ενδεχόμενο κλιμάκωσης μέχρι του σημείου να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος.
Σε μια ανάρτηση του τον Ιανουάριο στο κανάλι του στο Telegram, ο Μεντβέντεφ αναφέρθηκε στην πιθανότητα πυρηνικού πολέμου σε περίπτωση που η Ρωσία ηττηθεί στην Ουκρανία λόγω της συνεχούς αποστολής όπλων και μισθοφόρων από τις χώρες του ΝΑΤΟ που επί της ουσίας σημαίνουν ήση ότι διάγουμε έναν ακήρυκτο Γ’ ΠΠ.
«Η ήττα μιας πυρηνικής δύναμης σε έναν συμβατικό πόλεμο μπορεί να πυροδοτήσει έναν πυρηνικό πόλεμο», έγραψε.
Η έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών της Νορβηγίας προειδοποιεί επίσης για τους κινδύνους να συρθεί το ΝΑΤΟ άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω «ανεπιθύμητων περιστατικών».
«Οι ρωσικές αποφάσεις χαρακτηρίζονται από έντονη δυσπιστία έναντι των προθέσεων της Δύσης. Αυτή η αντίληψη έχει ενισχυθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της αντίδρασης της Δύσης στην εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρεται στην έκθεση. «Τόσο η πιθανότητα παρανοήσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ όσο και ανεπιθύμητων επεισοδίων αυξάνονται, γεγονός που με τη σειρά του εντείνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης».
Η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ότι θέλουμε να νομίζουμε. Λόγω της ρουτίνας του πολέμου που έχει γίνει καθημερινότητα στα δελτία ειδήσεων πολύ λίγοι κατανοούν τι σημαίνει η έναρξη πυρηνικών εχθροπραξιών.
Εάν αυτό συμβεί, τότε πάλι θα είναι πολύ αργά για να το… κατανοήσουν.
Σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους που μίλησαν στους Moscow Times και όπως αναμεταδίδει η dailybeast, μετά από εντολή του Κρεμλίνου τα πυρηνικά καταφύγια για την προστασία των πολιτών από πυρηνικούς βομβαρδισμούς σε όλη τη Ρωσία υποβάλλονται σε συστηματικές επιθεωρήσεις και αναβαθμίσεις.
Πολλά από τα χιλιάδες καταφύγια της Ρωσίας, αλλά και ενισχυμένα κελάρια και άλλα ασφαλή κρησφύγετα είχαν αφεθεί εδώ και δεκαετίες και τώρα αναβαθμίζονται με τάχιστους ρυθμούς.
Οι Ρώσοι όταν εννοούν καταφύγια για την προστασία από βομβαρδισμούς εννοούν πυρηνικούς.
Οι προετοιμασίες τους καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται και οι τοπικές αρχές ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ρούβλια για να καταστήσουν τα πυρηνικά καταφύγια και πάλι κατάλληλα για μακρά κατοίκηση σημαίνουν πως πιστεύουν ότι μία κλιμάκωση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας είναι πολύ πιθανή.