Ο Guardian «αδειάζει» τον Σούνακ – Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης με Μητσοτάκη

Ο Guardian «αδειάζει» τον Σούνακ

Ο Guardian «αδειάζει» τον Σούνακ. Σε αποκαλύψεις αναφορικά με τα όσα προηγήθηκαν της αιφνιδιαστικής ακύρωσης της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ, που προκάλεσε μίνι διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου με αιχμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα, προχωρά ο Guardian.

Σε μία ανάλυση «κόλαφο» για τον Βρετανό πρωθυπουργό, το βρετανικό Μέσο αναφέρεται στις δύσκολες πλέον σχέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού με το Φόρεϊν Όφις, ενώ δίνει και μία νέα διάσταση για τον λόγο που οδήγησε τον Ρίσι Σούνακ να αποφύγει τη συνάντηση.

Όπως αναφέρεται στο θέμα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συμμετείχε στη διήμερη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τρίτη, όταν έλαβε ένα απροσδόκητο μήνυμα από τη βρετανική αντιπροσωπεία σύμφωνα με το οποίο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, ήλπιζε ότι ο υπουργός θα μπορούσε να είναι διαθέσιμος για μια απρογραμμάτιστη συνάντηση. Θέματα συζήτησης η μετανάστευση και η κατάσταση στη Γάζα αλλά και ένας όρος από το Ηνωμένο Βασίλειο: να μην υπάρχουν κάμερες.

Ο Γεραπετρίτης συμφώνησε πρόθυμα και η εν λόγω κίνηση από τον Λόρδο Κάμερον μπορεί να εκληφθεί και ως μια διακριτική αποστασιοποίηση από την περίεργη απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, που είχε οριστεί για τις 12.30 μ.μ. την Τρίτη.

Όπως τονίζεται άλλωστε, μόνο το 12% των Βρετανών ψηφοφόρων πιστεύει ότι η απόφαση του Σούνακ ήταν η σωστή απόφαση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov. Η επίσημη βρετανική εκδοχή παραμένει ότι ο Μητσοτάκης αθέτησε τη δέσμευσή του να μην μιλήσει για την ιδιοκτησία των μαρμάρων του Παρθενώνα κατά την τετραήμερη επίσκεψή του.

Το επεισόδιο έχει αφήσει τους Ευρωπαίους διπλωμάτες στο Λονδίνο με μεγάλες απορίες, ισχυρίζεται ο Guardian που επισημαίνει πως ο Μητσοτάκης φαίνεται φυσικός ιδεολογικός σύντροφος του Σούνακ.

Επιπλέον, πολλοί διπλωμάτες είχαν υποθέσει ότι ο διορισμός του Κάμερον ήταν ένα μήνυμα ότι ο Σούνακ αναθέτει σε εκείνον σε μεγάλο βαθμό τη διπλωματία, εν μέρει για να πάρει ο ίδιος χρόνο στο να επικεντρωθεί στα εσωτερικά ζητήματα στα οποία θα στραφούν οι εκλογές του επόμενου έτους. Τώρα οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναρωτιούνται πώς θα εξελιχθεί η σχέση Σούνακ-Κάμερον.

Ο Guardian επισημαίνει πως τα αγάλματα έχουν μια κεντρική θέση στην ελληνική πολιτιστική ζωή, κάτι που δεν ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο. Πάνω από το 70% των Βρετανών δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ το Βρετανικό Μουσείο, ενώ για κάποιους «υποψιάζεται κανείς ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα θεωρούνται ως όνομα παμπ και η Ακρόπολη η επόμενη αντίπαλος της Μπράιτον στο Europa League».

Το σενάριο για τον πραγματικό λόγο της ακύρωσης

Σύμφωνα με τον Guardian, μια ενδιαφέρουσα θεωρία για τη συμπεριφορά του Σούνακ δεν είναι η επιστροφή των αγαλμάτων, αλλά το μεταναστευτικό ζήτημα. Ένα κεντρικό θέμα της προγραμματισμένης συζήτησης των δύο ανδρών υποτίθεται ότι θα ήταν η επικαιροποίηση του κοινού σχεδίου δράσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας για τη μετανάστευση του 2020. «Ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο έχει πέσει κατακόρυφα, εν μέρει λόγω της συμφωνίας με την Τουρκία. Σε ένα μέρος της συνέντευξής του στο BBC ο Μητσοτάκης παρατήρησε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που έφταναν στο Ηνωμένο Βασίλειο έφταναν μέσω νόμιμων οδών, ζήτημα που γίνεται λιγότερο διπλωματικά από τους βουλευτές των Τόρις που είναι εξοργισμένοι που παρά το Brexit, η καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε τις 745.000 το 2022».

Για να συνεχίσει: «Όπως επεσήμανε ένας διπλωμάτης, αν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις άπειρες εκρηκτικές διαφωνίες του με την Ελλάδα, είναι έτοιμος να επισκεφθεί την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα αναζητώντας ένα «νέο κεφάλαιο στις σχέσεις», πώς είναι δυνατόν ο Σούνακ να έχει μια τέτοια διαφωνία για το περιεχόμενο ενός μουσείου ή αυτό που περιέγραψε ως «επανεκδίκαση του παρελθόντος»;

Σε όλη την Ευρώπη, οι διπλωμάτες κάνουν μια προσεκτική προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το δύσκολο ζήτημα της αποικιακής αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων που κλάπηκαν σε περιόδους άνισων σχέσεων εξουσίας.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, ταξίδεψε στη Νιγηρία για να παραδώσει ένα σετ μπρούντζινων του Μπενίν, ένας τρόπος αντιμετώπισης μιας «σκοτεινής αποικιακής ιστορίας». Το Βρετανικό Μουσείο διατηρεί 900 από αυτά τα χάλκινα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι γερμανικές αρχές επέστρεψαν 75 αρχαιολογικά αντικείμενα στην κυβέρνηση του Μεξικού σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία του Μεξικού στο Βερολίνο. Το Μουσείο Αφρικής στο Βέλγιο έχει παραδώσει έναν πλήρη κατάλογο 84.000 αντικειμένων που υπόκεινται σε πιθανή επιστροφή στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Τόσο η Σικελία όσο και το Βατικανό έχουν επιστρέψει θραύσματα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ο Σούνακ, ωστόσο, έχει γυρίσει την πλάτη του σε αυτή τη συζήτηση. Κάποια στιγμή, κάποιος στην κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα με κινήσεις ουσίας και όχι με χειρονομίες καλής θέλησης».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ