Ο χάρτης με τα στοιχήματα 11 διεθνών οργανισμών και τραπεζών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2023

Μεταξύ ύφεσης και οριακής ανάκαμψης κινούνται τα στοιχήματα των ξένων οργανισμών και οίκων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2023, στέλνοντας στην «ηλεκτρική καρέκλα» το οικονομικό επιτελείο που έχει ποντάρει σε ανάπτυξη 1,8% για να «ξεκλειδώσει» πρωτογενή πλεονάσματα και έκτακτες παροχές.
Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις είναι αυτές από την Κομισιόν, τον ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ που κάνουν λόγο για σημαντική επιβράδυνση του ΑΕΠ με την Ελλάδα να περνά «ξυστά» από το κύμα της ύφεσης που θα πλήξει την ευρωζώνη μένοντας όρθια από τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής και της πληθωριστικής κρίσης.
Στον αντίποδα υπάρχουν τα καταστροφικά σενάρια που εκτιμούν ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το μεγάλο σκόπελο της ύφεσης.

Αναλυτικότερα:

Κομισιόν: Στο 1% κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από 6% που θα ανέλθει φέτος. Αυτό που σοκάρει είναι η πρόβλεψη για τον μέσο πληθωρισμό του 2023 που θα κινηθεί στο 6% , κάτι που αποτελεί σαφέστατη ένδειξη ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους θα είναι κοντά στα τρέχοντα εφιαλτικά επίπεδα.

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 5,2% φέτος και 1,8% το 2023 προβλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ με τις προβλέψεις να τελούν υπό τον αστερίσκο της ενεργειακής κρίσης και των πιθανοτήτων για υποχώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης του παγκόσμιου ΑΕΠ κάτω από το 2%.

ΟΟΣΑ: Αναμένει ανάπτυξη 6,7% φέτος και μόλις 1,6% τόσο το 2023με την εκτίμηση είναι πολύ κοντά με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης. Σε μέτωπο του πληθωρισμού προβλέπεται εξασθένηση των τιμών στην περιοχή του 4,3% την επόμενη χρονιά από 9,7% φέτος. Ωστόσο τονίζετε ότι αν οι υψηλές τιμές στην ενέργεια συνεχισθούν και μετά τα μέσα του 2023 θα πληγεί η κατανάλωση και η παραγωγή ενώ θα ενταθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά.

Deutsche Bank: Οριακή ανάπτυξη μόλις 0,3% προβλέπει η γερμανική τράπεζα από 6,4% φέτος. Ωστόσο επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κλειστό ευρωπαϊκό γκρουπ των χωρών που θα αποφύγουν την ύφεση το 2023. Αυτές είναι η Ιρλανδία (+1,5%), η Ολλανδία (+0,5%) και η Πορτογαλία (+0,1%).Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει, όμως, να αποτελεί πρόβλημα για τη χώρα μας και το 2023, καθώς θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 7,5%. Η πρόβλεψη της γερμανικής τράπεζας για τον φετινό πληθωρισμό, είναι για 9,4%.

JP Morgan: Στο 1% τοποθετεί την ανάπτυξη το 2023 και τον πληθωρισμό στο 6%. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο έναντι ελλείμματος 1,8% του ΑΕΠ φέτος.

UBS: Αναβαθμίζει στο 6,4% από 5,7% την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, ωστόσο προχωρά σε σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεών για το 2023, κατεβάζοντας στο 2,5% τον πήχη. Κι αυτό τη στιγμή που η ελβετική τράπεζα αναμένει ότι παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση το 2023.

HSBC: Διατηρεί τη πρόβλεψη της για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 6,5% φέτος, αλλά μειώνει την εκτίμηση για το 2023 στο 2% και περιμένει ανάπτυξη 1,7% για το 2024, λόγω της στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο η Ελλάδα μπορεί να πάρει 31 δισ. μέχρι το 2026. HSBC σημειώνει ότι ο βασικός καθοδικός κίνδυνος στην ανάπτυξη συνδέονται με την ενεργειακή κρίση.

Μorgan Stanley: Εκτιμά ότι η Ελλάδα με την βοήθεια της δημοσιονομικής στήριξης και των ροών του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποφύγει την ύφεση αλλά η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1,1% το 2023.

ING: H οικονομία της ευρωζώνης οδεύει αναμφίβολα προς την ύφεση και η ελληνική θα ακολουθήσει, εκτιμά τη ING αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προηγούμενες προβλέψεις της για ανάπτυξη 0,7% στην Ελλάδα το 2023,σε ύφεση 0,2%. Σύμφωνα με τον ολλανδικό οίκο, το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η συρρίκνωση θα είναι ξεκάθαρη στην ελληνική οικονομία με το ΑΕΠ στο – 0,9% και στο -1,6% αντίστοιχα, ενώ στο γ’ τρίμηνο η ανάπτυξη θα είναι μηδενική πριν επιστρέψει στο 1,7% στο δ’ τρίμηνο.

DZ Bank: Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,7% το 2023 προβλέπει η DZ Bank καθώς η ύφεση στην Ευρώπη δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας.
Οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου χαρακτηρίζουν την τάση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας ως ανοδική και τονίζουν ότι η Αθήνα έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς στόχους φέτος, όπως η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, η αναβάθμιση σε BB+ από πιστοληπτικό οίκο, η επιτυχής ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας και η έναρξη της αποπληρωμής των διμερών δανείων διασώσεως από το 2010.

Fitch: Προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -0,2% το 2023, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη στο πρώτο εξάμηνο και θα ξαναπάρει μπροστά το δεύτερο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ