Ο Πούτιν φοβάται ότι μπορεί να δολοφονηθεί;

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας άνθρωπος που έχει επενδύσει στην μάτσο και γυμνασμένη εικόνα του. Επίσης, ένα βασικό χαρακτηριστικό του ως ηγέτης είναι ότι δεν αντέχει την ιδέα ο κόσμος να αντιλαμβάνεται τον ίδιο ή τη Ρωσία ως αδύναμους.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Τετάρτης στην Daily Beast που επικαλείται το ρωσικό ανεξάρτητο περιοδικό Verstka, ο Ρώσος ηγέτης φοβάται όλο και περισσότερο για τη ζωή του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πούτιν ανησυχεί ιδιαιτέρως μετά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και μάλιστα αρνιέται να ταξιδέψει έξω από τη χώρα. Η πηγή του ρωσικού Verstka, που κάνει λόγο για υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο, ανέφερε ότι η αίσθηση που δίνεται παρασκηνιακά στο Κρεμλίνο είναι ότι ο Πούτιν διστάζει να ταξιδέψει και ότι «δεν έχει αίσθηση της ασφάλειας».

Μάλιστα μια σειρά εξελίξεων έχει επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα που αναφέρει τα εξής γεγονότα:

  1. Την τελευταία μεγάλη επίθεση με drones στη Μόσχα. Όπως έχει γίνει γνωστό, τρία από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επίθεση καταρρίφθηκαν πάνω από το ακριβό προάστιο Ρουμπλιόφκα της Μόσχας, όπου ο Πούτιν έχει επίσημη κατοικία. Σύμφωνα με το εξέχον μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου από τον κυβερνητικό συνασπισμό Ενωμένη Ρωσία Αλεξάντρ Χινστάι, τα τρία drones καταρρίφθηκαν πάνω από τρία χωριά του Ρουμπλιόφκα, ένα από τα οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 λεπτών με το αυτοκίνητο από την κατοικία του Πούτιν στο Νόβο-Ογκάριοβο.
  2. Το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), σύμφωνα με το οποίο ο Πούτιν θεωρείται υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου.
  3. Τις αναφορές ότι ο επικεφαλής της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν σχεδιάζει να οργανώσει πραξικόπημα στη Ρωσία.

Σχολιάζοντας στο Business Insider o Φίλιπ Ίνγκραμ, πρώην αξιωματικός των βρετανικών στρατιωτικών πληροφοριών, ανέφερε ότι ο Πούτιν έχει εγκλωβιστεί σε περίτεχνα στρώματα ασφαλείας και η απομόνωσή του φαίνεται να χειροτερεύει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παράνοια του Ρώσου προέδρου έγινε πιο έντονη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα, εκτιμά ότι οι νέοι φόβοι για δολοφονία του σημαίνουν ότι ο Πούτιν παραμένει απομονωμένος και περιτριγυρισμένος από μερικούς στενούς βοηθούς που του δίνουν παραποημένες πληροφορίες, που ταιριάζουν σε αυτό που ήδη σκέφτεται ο ίδιος, αλλοιώνοντας όμως τις αποφάσείς του.

Αυτό, είπε ο Ίνγκραμ, «σημαίνει ότι βρίσκεται σε μια θέση όπου, αν του παρουσιάζονται μόνο αυτά που θέλει να ακούσει, τότε η λήψη των αποφάσεών του θα είναι συνεχώς όλο και πιο εσφαλμένη». Ο Ίνγκραμ ανέφερε την εισβολή στην Ουκρανία ως παράδειγμα κακής κρίσης από τον Πούτιν.

Τα πρόσφατα γεγονότα, είπε ο Ίνγκραμ, «θα συνεχίσουν να ενισχύουν την παράνοιά του, επομένως θα συνεχίσει να λαμβάνει όλο και πιο ισχυρά μέτρα ασφαλείας για να παραμείνει πιο απομονωμένος». Τέτοια μέτρα ασφαλείας είναι, όπως εξήγησε, η χρήση σωσία και η διασφάλιση ότι το φαγητό του έχει «δοκιμαστεί και ελεγχθεί» για δηλητήριο πριν του σερβιριστεί.

Τα σχόλια του Ίνγκραμ απηχούν τις δηλώσεις του πρώην αξιωματούχου ασφαλείας του Κρεμλίνου, Γκλεμπ Καρακούλοφ, ο οποίος έφυγε από τη Ρωσία τον Απρίλιο καθώς ήταν αντίθετος με τον πόλεμο στην Ουκρανία Ο Καρακούλοφ έχει μιλήσει για την αυξανόμενη απομόνωση και τον παρανοϊκό τρόπο σκέψης του Πούτιν.

Πάντως ο Πούτιν αναμένεται το καλοκαίρι να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής στην Ινδία αλλά και στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο. Βέβεια ρωσικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η συμμετοχή του είναι αμφίβολη λόγω ανησυχιών για το ένταλμα σύλληψης. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν ακόμη και τη μεταφορά της συνόδου κορυφής στην Κίνα.

Σχολιάζνοντας ο Ίνγκραμ, είπε ότι ο Πούτιν θα ήθελε να δώσει την εικόνα ενός «πολιτικού με διεθνή παρουσία» και μια θέση στην παγκόσμια σκηνή. Αλλά οι ανησυχίες για τη ζωή του αρχίζουν να την καταστρέφουν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ