Ο «παράδεισος» και η «κόλαση» για τη ΝΔ του Μητσοτάκη

Το πλέον αισιόδοξο σενάριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να περάσει η ΝΔ τον πήχη του 33%, οπότε να «νομιμοποιείται» στη συνείδηση των ψηφοφόρων που απευθύνεται, να πάει σε δεύτερες εκλογές με αίτημα την αυτοδυναμία.

Ιδανικά, όπως λένε στελέχη του κεντρικού επιτελείου, θα ήταν να κατακτήσει η ΝΔ ποσοστό 35%, διότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης «ηττημένων», όπως συνεχίζει να προειδοποιεί στις ομιλίες του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, περισσότερο για να συσπειρώσει, και λιγότερο γιατί το θεωρεί πιθανό.

Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα ο Μητσοτάκης δεν θα κάνει χρήση της εντολής που ως πρώτο κόμμα θα του δοθεί από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν ξεκινήσει η περίοδος των διερευνητικών εντολών.

Το δεύτερο πολύ πιο… δυσάρεστο σενάριο για τον Μητσοτάκη σενάριο είναι η γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για το κυβερνών κόμμα και το ποσοστό του κόμματος να κινηθεί κάτω από 30% – 31%.

Είναι προφανές ότι μία τέτοια εξέλιξη θα τίναζε κυριολεκτικά στον αέρα κάθε σχεδιασμό και θα έφερε την κυβερνητική παράταξη αλλά και τον ίδιον τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Και αυτό, γιατί η απόσταση από το 39,85% που εξασφάλισε η ΝΔ στις εκλογές του 2019 είναι μεγάλη και υπερβαίνει κατά πολύ τα ανεκτά όρια της φθοράς ενός κόμματος στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ